U BiH se dnevno baci više od 700.000 obroka, ne mogu biti donirani: Je li na pomolu rješenje?

6
L. Memčić
U BiH se dnevno baci više od 700.000 obroka, ne mogu biti donirani: Je li na pomolu rješenje?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

U Bosni i Hercegovini ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani oko 16.800 ljudi, a mnogi primaju i dnevne obroke ili mjesečne pakete pomoći u namirnicama da bi preživjeli.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija, u Bosni i Hercegovini se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane. Kompanije koje se bave prodajom i distribucijom hrane unište jednu trećinu hrane (140.000 tona), a preostale 2/3 bačene hrane predstavlja otpad od domaćinstava i pojedinki i pojedinaca.

Razlog zbog kojeg je to tako jeste zakonska regulativa koja otežava proces doniranja hrane jer kompanije na donacije hrane moraju platiti 17 posto PDV-a.

Uhapšena 55-godišnjakinja: Sarajevski sud za njom izdao potjernicu zbog braka s mlađim maloljetnikom

Uhapšena 55-godišnjakinja: Sarajevski sud za njom izdao potjernicu zbog braka s mlađim maloljetnikom

Prema podacima fondacije Mozaik, na osnovu intervjua s kompanijama procjena je da je u 2020. godini uništena hrana u vrijednosti od 126,6 miliona KM. Od 140.000 tona hrane koja se uništi godišnje, može se napraviti 280.000.000 obroka, što predstavlja 767.123 obroka dnevno.

Sve bi ovo moglo biti promijenjeno uskoro i u državnim institucijama, izmjenom zakona. Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je zakazana za srijedu, 7. juna, naći će se zakon koji bi omogućio ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

Predlagači Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji će biti razmatran po hitnom postupku, su Saša Magazinović (SDP), Nenad Grković (Za pravdu i red), Denis Zvizdić (Narod i pravda), Šemsudin Mehmedović (SDA), Jasmin Emrić (NES), Sabina Ćudić (Naša stranka), Jasmin Imamović (SDP), Predrag Kojović (Naša stranka), Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP), Rejhana Dervišević (SDP), Albin Muslić (SDP), Mia Karamehić-Abazović (Narod i pravda), Nihad Omerović (Narod i pravda), Elvisa Hodžić (NES) i Aida Baručija (Naša stranka).

Saša Magazinović: 'Ukidanje poreza na doniranu hranu ujedinilo zastupnike'

Saša Magazinović: 'Ukidanje poreza na doniranu hranu ujedinilo zastupnike'

S obzirom na to da predlagači dolaze i iz stranaka vladajuće koalicije i iz opozicije, zakon bi trebao imati većinu u oba doma Parlamentarne skupštine.

Razgovarali smo sa jednim od predlagača, zastupnikom SDP-a Sašom Magazinovićem, koji učestvuje u kampanji 'Niko gladan. Niko sam'.

"Kampanju je pokrenula fondacija Mozaik sa svojim partnerskim organizacijama, a u Parlamentu je finale čitave te priče oko oslobađanja od PDV-a hrane koja se donira.

Saša Magazinović: 'Prikupljanje potpisa poslanika za zakon koji će pokazati ljudsko lice politike'

Saša Magazinović: 'Prikupljanje potpisa poslanika za zakon koji će pokazati ljudsko lice politike'

Paradoksalna je, i sa nivoa logike neshvatljiva situacija u kojoj oni koji žele donirati hranu za javne kuhinje i ljude u stanju potrebe, na tu donaciju plaćaju PDV u iznosu vrijednosti donacije što bi značilo da, ako neko donira hranu u iznosu od 100.000 KM javnim kuhinjama, mora platiti 17.000 KM poreza", kazao je Magazinović za portal Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, za tržne centre koji bi htjeli donirati hranu, isplativije je da tu hranu bace nego doniraju.

"Pošto je takva situacija, onda prosta matematika kaže da je za tržne centre jeftinije i isplativije hranu baciti nego je donirati jer ako bacaju onda nemaju porez.

Rezultat toga je, prema procjenama, da se na godišnjem nivou baci hrana u vrijednosti od oko 130 miliona maraka, što znači više od 700.000 obroka dnevno. Zamislite koja je to količina i koliko bi ljudi moglo jesti od te hrane koja se uništava", kazao je zastupnik SDP-a.

Kako ističe, ovo je zdravorazumsko rješenje, 'apsolutno nije političko, nego ljudsko'.

"Želim da vjerujem da će ajveći broj kolegica i kolega, ako ne i svi, a to bi bila moja želja, podržati ovaj zakon", rekao je Magazinović.

Naglasio je da Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine podržava ovaj zakon.

"Uključeni su i u formulisanje zakona i već su priremili provedbene akte ako zakon, i kada bude stupio na snagu.

Mislim da bi ovo rješnje bilo korisno, prije svega krajnjim korisnicima koji bi imali obezbijeđen obrok, zatim našim privrednicima koji žele da doniraju, ali ih u tome obeshrabruje država naplaćujući im porez, ali i vlastima u BiH, prije svega lokalnim vlastima, općinama i gradovima koji finansiraju rad javnih kuhinja i izdvajaju novac iz budžeta", napomenuo je Saša Magazinović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Ovaj zakon možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije