Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Foto: Vlada TK / S potpisivanja ugovora Između Vlade TK i UKC Tuzla

U Tuzli je u četvrtak, 7. decembra, upriličeno potpisivanje Ugovora o finansiranju Projekta I. faze adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju, Ugovora o finansiranju Projekta adaptacije dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo i Ugovora o finansiranju Projekta rekonstrukcije prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata. Ukupna vrijednost ovih ugovora je 934.000 KM.

"Za adaptaciju mokrih čvorova na Klinici za bolesti uha, grla i nosa ide 30.000. Onda 300.000 KM da prvu fazu Dječije psihijatrije, za to treba poseban prostor sa nekih pet-šest kreveta", rekla je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK, navodi se na stranici Vlade TK.

Sva ulaganja u rekonstrukcije klinika su i više nego potrebna. Primjera radi, zgrada Hirugije otvorena je 1960-ih godina, zgrada Klinike za interne bolesti 1983. godine i godinama se u njih nije ulagalo.

Pripremite se za ljetno računanje vremena: Evo kad pomjeramo kazaljke na satu

Pripremite se za ljetno računanje vremena: Evo kad pomjeramo kazaljke na satu

"Ja ovo smatram početkom nekog novog vremena i da se naprave izmaci u zdravstvu TK, u prostornom uređenju i nabavci opreme. Mi smo već poduzeli mjere za nastavak edukacije koja je tokom korone prekinuta. Veći broj ljekara smo uputili na edukacije u evropske centre, ali i u SAD", rekao je Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla. I dalje gorući problem UKC-a je nabavka linearnog akceleratora, a sudeći po svemu, zakazano otvaranje ponuda u ponedjeljak, bit će odgođeno jer je opet došla žalba.

S potpisivanja ugovora Između Vlade TK i UKC Tuzla
Foto: Vlada TK: S potpisivanja ugovora Između Vlade TK i UKC Tuzla

"Opet smo dobili jednu žalbu, ali to je naša neminovnost u ovom prostoru. Mi se borimo faktima, ne borimo se nekim drugim stvarima. Hoćemo da radimo sve u skladu sa zakonom. Ja sam pokušao okupiti ljude koji su imali žalbe, zamolio ih da se oni dogove unutar sebe i da realizujemo program. Otvaranje tendera je trebalo biti 11. decembra. Mislim da će se prolongirati za nekih pet do sedam dana. Ja, ipak, očekujem da ćemo u ovom mjesecu to realizirati", kazao je direktor UKC-a.

S potpisivanja ugovora Između Vlade TK i UKC Tuzla
Foto: Vlada TK: S potpisivanja ugovora Između Vlade TK i UKC Tuzla

Tulumović ne krije razočaranje odnosnom Vlade FBIH prema UKC-u Tuzla i neisplatom tranši koje produbljuju probleme.

"Malo je reći da sam frapiran odnosom viših nivoa vlasti prema TK. Žalosno je da svi zdravstveni centri u Federaciji su dobili drugu, treću, a neki i četvrtu tranšu, a da UKC Tuzla nije. Ispunili smo sve uvjete. Neki od onih koji su dobili tranšu, nisu ispunili uvjete koji su u skladu sa restruktuiranjem dugova. ne volim se porediti, ali moram kazati da je Sveučilišna bolnica u Mostaru dobila 127 KM po jednom građaninu, a da je TK, kao najmnogoljudniji, u prethodnom periodu dobio 23 KM po jednom čovjeku", ogorčen je Tulumović te naglasio da UKC nije dobio drugu, treću i četvrtu tranšu te ne može ispunjavati obaveze prema dobavljačima.

To je jedan od najvećih problema funkcionisanja UKC-a Tuzla koji ionako grca u dugovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije