Predstavnici Tužilaštva, Instituta za nestale i ICMP-a o bržem radu na predmetima

0
Anadolija
Predstavnici Tužilaštva, Instituta za nestale i ICMP-a o bržem radu na predmetima
Foto: Tužilaštvo BiH / Tužilaštvo BiH

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i dužnosnici Međunarodne komisije za traženje nestalih u BiH razgovarali su o riješenjima koja će omogućiti što brži rad ovih institucija u predmetima ekshumacija i identifikacija.

Sastanku su prisustvovali zamjenik glavnog tužitelja i rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine Milanko Kajganić, prestavnici Kolegijuma direktora Instituta za nestale Nikola Perišić i Marko Jurišić, te dužnosnici Međunarodne komisije, zamjenica šefa Programa za Zapadni Balkan Samira Krehić i regionalna koordinatorica za forenziku Sandra Šoštarić, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Središnje teme sastanka odnosile su se na aktivnosti u oblasti traženja i identifikacije nestalih osoba, te rješenja koja će omogućiti što brži rad ovih institucija u predmetima ekshumacija i identifikacija te na taj način smanjiti broj neidentificiranih posmrtnih ostataka, u čemu je izuzetno bitno dovršiti proces revizije kosturnica/mrtvačnica u skladu sa izvještajem ICMP-a i preporukama izdatim od strane glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, izvještava Anadolija.

Pandemija koronavirusa, kao i restrikcija i nemogućnost putovanja i održavanja aktivnosti u kojima sudjeluje više osoba, u prošloj i ovoj godini značajno su otežale rad institucija u ovoj oblasti, te su bili poduzeti zajednički napori da se tehničke poteškoće prevaziđu i realizira što veći broj aktivnosti uz poštivanje epidemioloških mjera.

U narednim mjesecima, očekuje se realizacija više aktivnosti u procesima ekshumacija, te aktivnosti zajedničkog istražnog tima TERRA u svim krajevima BiH, sa ostalim domaćim i međunarodnim institucijama i agencijama, koje sudjeluju u aktivnostima na pronalasku nestalih osoba.

U BiH, još uvijek se traga za više od 7.000 nestalih osoba, a Tužiteljstvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine daju prioritet traženju i identifikaciji nestalih, kao jednom od najvažnijih pitanja u procesuiranju predmeta ratnih zločina i donošenja pravde obiteljima žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije