Tužilaštvo BiH optužilo višegradske četnike zbog skandaloznog okupljanja

1
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH optužilo višegradske četnike zbog skandaloznog okupljanja
Foto: Arhiv / Višegrad 2019. godine

Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine.

Optužnica je podignuta protiv: Dušana Sladojevića zvanog "Krvce" i "Čiča", rođenog 1957. godine u Ključu, Slavka Aleksića, zvanog "Vojvoda" (1956., Bileća) i Riste Lečića (1963., Trebinje). 

Optuženi se terete da su dana 10. marta 2019. godine, sudjelovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina". 

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta. 

Optuženi Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta. 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Kaznenog zakona BiH. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije