Predstavnici Svjetske banke uveliko rade na reformi Zavoda PiO/MiO: Delić podijelio rezultate

5
FENA
Predstavnici Svjetske banke uveliko rade na reformi Zavoda PiO/MiO: Delić podijelio rezultate
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Predstavnici Svjetske banke predstavili su federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću preliminarne rezultate analize za reformu Zavoda PiO/MiO, koji je dio šireg projekta unapređenja rada ustanova iz nadležnosti ministarstva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ova analiza obuhvatila je sve ključne aspekte rada Zavoda, uključujući propise, upravljanje, organizacijsku strukturu, kadrove, tehničku opremljenost i saradnju sa drugim organima kao što je Poreska uprava FBiH. Rezultati su identificirali kako prednosti tako i nedostatke u radu Zavoda, a posebna pažnja je posvećena saradnji Zavoda i Poreske uprave, koja je ključna za rješavanje prava iz PIO. 

Ova analiza je, kako je kazao ministar, nastavak ranije dogovorenog i započetog projekta unapređenja rada ustanova iz nadležnosti ministarstva, konkretno Federalnog zavoda PIO, koji ima za cilj unaprijediti efikasnost rada nosioca osiguranja, a time i ostvarivanje prava krajnjim korisnicima tj. penzionerima. 

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Svjetska banka je prilikom dijagnostike koristila posebno i namjenski razvijen alat, odnosno dijagostički postupak SIAD koji je opšteprihvaćen i korišten u velikom broju zemalja koje su imale namjeru da unaprijede rad nosilaca osiguranja, a odlikuje ga veliki stepen objektivnosti dobijenih rezultata i preporuka za unapređenje rada.

Nastavak projekta će biti predstavljen Vladi Federacije BiH radi odobravanja daljnjih pravaca reforme, a Vlada će konačnu odluku o nastavku projekta donijeti na prijedlog resornog ministarstva.

Federalni ministar rada i socijane politike Adnan Delić najavio je u julu prošle godine da će se krenuti u  reformu Zavoda penzijsko - invalidskog osiguranja u saradnji sa Svjetskom bankom, a tada je najavljeno da je reforma Zavoda PiO/MiO neophodna u svim segmentima njegove organizacije i poslovanja te da se uporedo krenulo sa oba procesa; izmjenama Zakona o organizaciji penzijsko - invalidskog osiguranja i analizom stanja samog Zavoda, saopćeno je iz Federalnog ministrarstva rada i socijalne politike. 

Reforma organizacije Zavoda projekat je koji bi trebalo da bude završen u narednih nekoliko godina ukoliko se pokaže da Federacija BiH može pratiti regionalne trendove, odnosno prakse zemalja koje su sa Svjetskom bankom već prošle ovu reformu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije