Mirogoj / Predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske posjetili grob Franje Tuđmana

17. 08. 2020. u 15:38:00 Fena

Shares: 28

U povodu utemeljenja HDZ-a BiH i 30. godišnjice stranke, izaslanstva HDZ-a RH i HDZ-a BiH položila su vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana i na grob nekadašnjeg hrvatskog ministra odbrane Gojka Šuška.

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvodio je predsjednik stranke Dragan Čović, skupa sa svojom zamjenicom Borjanom Krišto, dopredsjednicima Marinkom Čavarom, Zdenkom Ćosićem i Josipom Jerkovićem te predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Željkom Ragužom, dok su izaslanstvo HDZ-a RH predvodili zamjenik predsjednika Tomo Medved, potpredsjednica Zdravka Bušić, glavni sekretar Krunoslav Katičić i međunarodni sekretar Davor Božinović, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

"Hrvatska demokratska zajednica BiH nastavlja tražiti jednakopravnost i osjećati se kao konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini", poručio je Čović medijima u Zagrebu te najavio kako će 30 godišnjicu utemeljenja stranke obilježiti dosta skromnije nego što je planirano.

Na upit je li kasno nakon 30 godina tražiti prava i zaštitu konstitutivnost Čović je kazao kako je "ovo za političke prilike maraton".

"Mislim da ćemo mi još dugo raditi na tim događajima koji su obilježili nastajanje Bosne i Hercegovine, najnovijoj formi potpisa Daytonskog i Pariškog mirovinskog sporazuma. Puno je elemenata sporazuma koji su uspjeli zaustaviti rat, a nisu na najracionalniji i najprimjereniji način uredili Bosnu i Hercegovinu, i zbog potreba našeg pristupanja EU i NATO savezu kako bismo započeli s boljim životom u BiH moramo tražiti racionalna rješenja, a istovremeno zaštiti konstitutivnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda i osigurati legitimno predstavljanje. To je proces koji traje od Daytona do danas, punih 25 godina. Imamo svoje ambicije i planove koje ćemo realizirati", ustvrdio je Čović.

U saopćenju se navodi kako je HDZ BiH nastao "kao izraz višestoljetne težnje hrvatskog naroda za ostvarenjem svoje nacionalne samobitnosti i opstojnosti u povijesnim okolnostima rušenja totalitarne komunističke vlasti te kao izraz povijesnih težnji hrvatskoga naroda za ostvarivanjem demokratskog sistema, nacionalne slobode, jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH".

Prvi inicijativni odbor u Bosni i Hercegovini sastao se 26. februara 1990. u Grudama, nakon čega dolazi do osnivanja općinskih odbora u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama, Posušju i Tomislavgradu te ovi općinski odbori 22. aprila 1990. osnivaju Koordinacijski odbor HDZ-a BiH zapadne Hercegovine.

Prvi veliki javni skup održan je 30. juna 1990. u Grudama, iako ga je MUP Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine zabranio.

U Sarajevu 18. augusta 1990. godine održan je prvi sabor Hrvatske demokratske zajednice BIH kojim je službeno osnovana ta stranka, dodaje se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA