Predstavnica UN-a u Potočarima: Poricanje genocida je priprema za sljedeći genocid

3
Radiosarajevo.ba
Predstavnica UN-a u Potočarima: Poricanje genocida je priprema za sljedeći genocid
Foto: VOA / Alice Wairimu Nderitu

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Prije dženaze, u prostorijama bivše Tvornice akumulatora, održava se komemoracija na kojoj se obratila i Alice Nderitu, zamjenica generalnog sekeretara Ujedinjenih naroda.

Na početku je odala počast onima koji su izgubili svoje živote, porodicama, ali i preživjelima.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

"Znamo da je prije 17 godina došlo do zločina u kojima su izgubili očeve, muževe, sinove, braću, amidže, dajdže, djedove...", kazala je ona te istakla kako je ona svoj mandat dobila zbog neuspjeha međunarodne zajednice i zemalja članica svijeta da spriječi i reaguju na genocid, prvo u Ruandi 1994, a onda u Srebrenici 1995...

"Ljudska bića imaju kapacitet i za dobro i za zlo, to znamo", rekla je Ndretu, naglasivši kako sprječavanje genocida zahtijeva zajedničku ciljanu akciju. Potom je dodala:

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/potpredsjednica-bundestaga-u-srebrenici-nismo-uspjeli-zastititi-one-koji-to-nisu-mogli-sami/462810[/related]

"Pored mog glavnog mandata koji se tiče rada na prevenciji genocida, radim i na suzbijanju govora mržnje - želim da vas pozovem da prošetate danas kroz ovaj centar i pogledate izložbu. Vidjet ćete kako je govor mržnje korišten da se dehumanizuju ubijeni. Isto se radilo za vrijeme holokausta, u Ruandi, a evo i ovdje u Srebrenici. Želim pozvati sve zemlje da nađemo zajednički način da se borimo protiv govora mržnje."

Kazala je kako će UN nastaviti da podržava procese pomirenja i da se bori protiv retorike podjela u BiH. Podsjetila je i da je prošle godine provela neko vrijeme u našoj zemlji, te da je tada uočila koliko je u BiH važno nastaviti raditi na kriminalizaciji glorifikacije ratnih zločina.

Govorila je o presudama, međunarodnim, koje su dokazale da se u Srebrenici desio genocid. "To se ne može osporiti", zaključila je Ndretu, "ali tu je i dalje poricanje, revizionizam, uključujući i neke od najviših političkih instanci."

Ovo je direktna prepreka za proces pomirenja, njen je stav, a potom je otkrila i kako će UN 15. jula objaviti novi dokument o borbi protiv poricanja holokausta i genocida, te zaštiti preživjelih.

"Ti, koji negiraju genocid, imaju šablon ponašanja. Oni se sastaju, održavaju naučne konferencije - nije dovoljno da ih samo osudimo i kažemo da su oni samo patetični u tome što rade... poricanje holokausta i genocida je priprema za sljedeći holokaust, za sljedeći genocid. Moramo spriječiti naredne zločine."

Istakla je i da moramo podržavati majke Srebrenice, zahvaljivati se na svemu što su učinile i što čine, moramo sačuvati sjećanje na one koji su izgubile živote. Poručila im je i da nisu same:

"Majke, vi ste naši heroji. Ne samo u BiH, već i šire", rekla je Ndretu, te osudila segregaciju unutar obrazovanog sistema u BiH:

"Pojedina djeca ovdje ne uče da se u Srebrenici dogodio genocid. Djeca u mojoj zemlji, u Keniji, to uče i znaju da je ovdje počinjen genocid. Obrazovni sistem u BiH vrši segregaciju djece, uvodi nove podjele, jača nepovjerenje i predstavlja dugoročnu prijetnju miru i stabilnosti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije