Predstavljenja knjiga "Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka"

Fena
Predstavljenja knjiga "Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka"
Foto: MINA / Sa jučerašnjeg predstavljanja

Publikacija "Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu" predstavljena je  jučer u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, javila je MINA.

Prema riječima dekana FIN-a Zuhdije Hasanovića, knjiga je značajna iz više razloga, a jedan od njih jeste da se ukaže na važnost vakufa u pokretanju Fakulteta islamskih nauka.

"Naši studenti, koji su također radili na ovom projektu, došli su do svih podataka o vakifima koji su učestvovali i dali doprinos za uspostavljanje fakulteta. Nevjerovatan je podatak da imamo ljude zemljoradnike, ovčare koji jedva preživljavaju, ali su izdvojili toliko sredstava da su zlatnim slovima ispisani na ploči u holu Gazi Husrev-begove medrese", kazao je Hasanović. 

Knjiga govori o gotovo pola stoljeća postojanja fakulteta te donosi spisak brojnih vakifa od kojih je dr. Mustafa Hasani, urednik izdanja, izdvojio neke poput Ahmeda Tabakovića, koji je svu pokretnu i nepokretnu imovinu uvakufio za fakultet.

"Mi smo željeli da prepoznamo i ukažemo na dobro koje su učinili ljudi prije nas, kako bismo i mi pokušali da budemo na tragu dobrih praksi naših časnih prethodnika", smatra Hasani, naglasivši da je knjiga bazirana na arhivskoj građi i razgovorima s potomcima vakifa.

Jedan od promotora i nekadašnji dekan FIN-a  Ismet Bušatlić istakao je da je institucija vakufa stara koliko i islam, te da iza svakog vakufa stoji plemenito srce i velika svijest, dok je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović ukazao na značaj očuvanja kulture sjećanja na prethodnu generaciju.

Publikacija "Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu" je rezultat timskog i istraživačkog rada saradnika i profesora Fakulteta islamskih nauka.

Akcija prikupljanja sredstava za FIN počela počela je 1970. godine, Glasnik i Preporod redovno su objavljivali liste vakifa, a fakultet je otvoren sedam godina kasnije.

Program ovogodišnje manifestacije "Dani vakufa u BiH" bit će nastavljen danas u Zenici održavanjem naučno-stručnog skupa "Socijalni aspekt vakufa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije