Kavazović: Vakuf je trajno dobro koje služi svima

O. Kavazović
Kavazović: Vakuf je trajno dobro koje služi svima

Prigodnim predavanjem u Gazi Husrev-begovoj biblioteci otvorena je deveta manifestacija „Dani vakufa 2019.“ koja se ove godine održava u sedam općina u Bosni i Hercegovini.

Na samom početku, o značaju vakufa govorio je Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH.

„Naša zajednica u prethodnih dvadesetak godina vrijedno je radila na zbrinjavanju vakufa u BiH. Vakuf je utemeljen na odgovornosti za društvo i za potrebe društva. Vakuf u Bosni i Hercegovini je u nekim periodima i oduziman, a mi smo u prethodnim godinama uspjeli vratiti jedan dio u posjed Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine. Kroz razne projekte, Vakufska direkcija nastoji da imovinu vakufa upotrijebi na najbolji način kako bi ona služila muslimanima u BiH“, kazao je Zaimović.

Na ovoj manifestaciji istaknuta je i velika pomoć države Kuvajt i saradnja te zemlje sa našom Islamskom zajednicom. Putem vakufskih fondova Kuvajta pomagano je i žrtvama rata, povratnicima, raseljenim.

Pomoću novca koji je doniran od strane vakufske fondacije Kuvajta, donirana je i hrana za narodnu kuhinju Strai Grad, pomagano je i ljudima koji su tokom poplava izgubili svoje domove, a fondovima Kuvajta finansiran je i pomagan povratak Bošnjaka u manji bh. entitet nakon rata.

Reis-ulema Husein ef. Kavazović uručio je posebna priznanja za pomoć Islamskoj zajednici predstavnicima države Kuvajt koji su svojim radom dali nemjerljiv doprinos u poboljšanju vakufa, ali i pomoći muslimanima u BiH.

Gosti iz Kuvajta iskoristili su priliku da uruče zahvalnicu reisul-ulemi Huseinu Kavazoviću za promociju države Kuvajt.

Manifestacija dani vakufa prilika je da se uruče i zahvalnice istaknutim vakifima iz Bosne i Hercegovine koji su pomogli rad Vakufske direkcije i tako dali velik doprinos u radu IZ.

Na kraju današnjeg skupa prisutnima se obratio i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je kazao kako je vakuf trajno dobro koje garantira opstanak muslimanima, ma gdje se oni nalazili.

„Zbog toga, naša Vakufska direkcija već godinama organizira ovu manifestaciju kako bi ukazala na značaj vakufa u opstajanju naše zajednice, ali i države. Kroz historiju vakufi su igrali ključnu ulogu u obrazovanju, kulturi i drugim socijalnim potrebama, vakifi na taj način nisu samo bili dokaz pokornosti Bogu, nego su tako iskazivali svoju pripadnost zajednici. Ustupajući dio lične imovine za trajno dobro, čovjek se oslobađa od materijalnog i približava se Gospodaru i pokazuje da mu je stalo do njegove zajednice“, kazao je Kavazović.

Kako je istakao, uvakufljenjem čovjek ostavlja trajno dobro koje će biti višestruko nagrađeno.

„Vakuf je bio garant našeg naroda u opstanku i nesmetanom funkcioniranju jer su se oblasti obrazovanja, socijalne skrbi upravo finansirali iz vakufa. Kroz historiju islama vakufi su bili oslonac za državu kada je ona bila u turbulentnim vremenima, i zbog toga smo zahvalni ljudima iz Bosne i Hercegovine koji su spremni da grade svoje vakufe ili učestvuju u našim velikim projektima. Zahvalni smo i prijateljima iz cijelog svijeta koji ulažu u naše projekte i tako doprinose u izgradnji i jačanju naše  zajednice“ kazao je u svom obraćanju, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije