Predstavljeni rezultati prvih 100 dana rada FMUP-a i FUP-a: 'Kriminalce hvatamo u gaćama'

7
Radiosarajevo.ba
Predstavljeni rezultati prvih 100 dana rada FMUP-a i FUP-a: 'Kriminalce hvatamo u gaćama'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavljanje 100 rada FMUP-a i FUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak predstavio je rezultate prvih 100 dana rada svog ministarstva. 

Ramo Isak je izjavio: "Federalna uprava policije je vratila stari sjaj, a građani i institucije nam opet vjeruju. Naš tim je za 100 dana uradio više nego što je urađeno u proteklih 20 godina. 

Sada svih 10 kantona poštuje hijerarhiju FUP-a i koordiniramo svaku akciju. Više nema sukoba između kantona. Mi rukovodimo akcijama, kantoni asistiraju. Vratili smo ono što je nekada bilo sjaj republičkog MUP-a. Uradili smo ključnu i bitnu stavku – moji saradnici su od momenta mog dolaska gledali kako da riješe sve probleme i riješili su ih. 

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Odgovorno izjavljujem da je sve i jedna akcija uspjela. Nigdje nas kriminalci nisu dočekali da piju kafu kao što je nekada bilo. Kažu ‘zašto kasnite, trebali ste u 3, sad je 3:15’. Sada ih nalazimo u gaćicama i njihovim krevetima.

Svaka akcija urađena u zadnjih sto dana je uspjela. Jedino tako možemo dati sigurnost građanima i poručiti da nema nedodirljivih. Učestvovali smo i u akcijama protiv naših službenika. Imamo saradnju sa zaštitarskim agencijama i građanima i institucijama. Vratili smo povjerenje u FUP." 

Predstavljanje 100 rada FMUP-a i FUP-a
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Predstavljanje 100 rada FMUP-a i FUP-a

Pričao je i o slučajevima nasilja u porodici. 

"Porodice i građane pozivamo da prijave jer kada prijave nakon učinjenog djela poput ubistva, mi možemo samo da izvršimo uviđaj i zadokumentujemo, ali ako se prijavi ranije, onda možemo djelovati, smjestiti osobu u neki instituciju i zaštititi, a ovu drugu koja zaslužuje, smjestiti u zatvor ili na liječenje i onda naći način da ga procesuiramo", rekao je Isak. 

Rekao je i da će biti više 'češljanja' među redovima policije. 

Predstavljanje 100 rada FMUP-a i FUP-a
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Predstavljanje 100 rada FMUP-a i FUP-a

"Bilo je hapšenja policajca u svim kantonima. I kada dobijemo informaciju o nezakonitim radnjama policajaca, odmah poduzimamo mjere i u koordinaciji sa tužilaštvima okončamo lišenjem slobode tih lica. Dalje idu procedure koje tužilaštva vode. Ko god radi krivično djelo za nas je kriminalac pa bio i iz naših redova.

Nećemo dozvoliti da bilo ko sramoti uniformu. Ne može biti problem u institucijama, problem je u ljudima. Bilo kakav propust da se desio biće objavljeno ime i prezime i biće odgovoran. Ne institucije, nego pojedinac. Nećemo dozvoliti pojedincima da sramote nas, uniformu i našu državu", dodao je Ramo Isak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije