Predstavljeni projekti za unaprijeđenje sistema javnih nabavki

Radiosarajevo.ba
Predstavljeni projekti za unaprijeđenje sistema javnih nabavki
Foto: FIPA / Predstavljeni rezultati rada

Direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin je na današnjoj konferenciji za medije predstavio dosadašnje rezultate rada Agencije, aktivnosti na kojima trenutno Agencija radi, te projekte koje planira realizovati sa ključnim partnerima, i to Delegacijom EU, USAID-om i GIZ-om.

Izrazitu podršku najavljenim projektima su dali Lars Gunnar-Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Peter Duffy direktor USAID-a, te Matthias Muehle, rukovodilac programa u GIZ-a.

Direktor Agencije je naveo da su tri ključne stvari na kojima Agencija intenzivno radi: elektronske nabavke, profesionalizam i borba protiv korupcije.

Istaknuo je rezultate rada državnog Portala za elektronske javne nabavke u BiH, ostvarene finansijske uštede korištenjem sistema za elektronske aukcije te prezentirao novosti koji se tiču daljnjeg unapređenja ovog sistema, kao i rezultate održanih obuka službenika za javne nabavke u organizaciji Agencije, rezultate praćenja postupaka javnih nabavki i prvih pokrenutih prekršajnih prijava, te buduće projekte uz pomoć kojih će se raditi na daljnjem razvoju sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar-Wigemark je pozdravio napore Agencije na svim poljima, te istaknuo da svaki prekršaj mora biti sankcionisan ako se želi pravna država i vladavina prava. Dao je veliku potporu uspostavi inspektorata koji je definisan kroz pripremljene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, te pozvao vlasti u BiH da učine sve da izmjene Zakona budu usvojene što prije.

Ddirektor USAID-a  Peter Duffy je istakao problem korupcije u javnim nabavkama, rekavši da je krajnje vrijeme da se krene u borbu protiv korupcije i da će USAID kroz projekte koje planira implementirati sa Agencijom upravo raditi na tome.

Rrukovodilac programa u GIZ-a Matthias Muehle je rekao da je funkcionalan sistem javnih nabavki osnova za pružanje kvalitetnih usluga u privredi i to na zakonit i transparentan način, te je istaknuo da je GIZ dosada bio partner Agencije i definitivno će ostati dugoročno uz Agenciju u aktivnostima na unapređenju elektonskih javnih nabavki kao i jačanju sistema javnih nabavki u cjelini.

U sklopu press konferencije je dodijeljen i određeni broj certifikata službenicima za javne nabavke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije