Predstavljena strategija za zaštitu djece i ugroženih kategorija u Federaciji BiH

0
Fena
Predstavljena strategija za zaštitu djece i ugroženih kategorija u Federaciji BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavljena strategija za zaštitu djece

Smanjenje siromaštva, osnaživanje i ubrzanje inkluzije marginaliziranih pojedinaca i grupa, neki su od strateških ciljeva sadržanih u nacrtu Strategije razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u Federaciji BiH za period 2023-2030. godine, koju je danas predstavilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa UNICEF-om BiH.

Strategija, kako je izjavio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, nija važna samo za oblast socijalne politike, nego generalno za razvoj Federacije BiH.  

"Nekoliko je strateških ciljeva ove strategije i jedan od osnovnih jeste umanjenje siromaštva i ublažavanje posljedica siromaštva, inkluzija marginaliziranih grupa našeg društva, smanjenje procesa institucionalizacije, kao i utvrđivanje određenih koraka za deinstitucionalizaciju. Generalno, da stavimo u fokus centre i službe socijalnog rada, da uradimo njihovu reformu s obzirom da su oni devastirani u proteklom periodu i svedeni na čistu administraciju.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Mi želimo da vratimo dignitet socijalnih radnika i da se oni, u ovakvom kompleksnom trenutku kada se dešavaju mnoge negativne pojave, suštinski bave svojim poslom, a ne pukom administracijom", naglasio je Delić.

Izrazio je nadu da će ova strategija, kao i mnoge druge koje budu radili, dati pravi smjer kretanja iz čega će proizaći suštinski akcioni planovi i mjere

Izvještaj o stanju prava djeteta u BiH: Dječija prava nisu prioritet nadležnih institucija

Izvještaj o stanju prava djeteta u BiH: Dječija prava nisu prioritet nadležnih institucija

"Svaka strategija podrazumijeva izdvajanje određenih novčanih sredstava što će biti izazov i nadam se da ćemo već u našem narednom budžetu planirati sredstva za implementaciju te strategije koja je jedna od najvažnijih u ovom mandatnom periodu ministarstva i Vlade FBiH",  naveo je Delić.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a za BiH Catherine Bauman izrazila je zadovoljstvo što su, kako je rekla, dio tog događaja koji predstavlja prekretnicu za pitanje zaštite djece i svih ugroženih kategorija na teritoriji Federacije BiH s obzirom da se ova strategija upravo bavi pitanjima zaštite takvih kategorija.

"Dio strategije na koji smo zaista ponosni bavi se pitanjem smanjenja siromaštva, a velika pažnja će biti usmjerena na sve ugrožene i marginalizirane grupe djece kako bismo mogli da osiguramo podršku toj djeci, kako bi ona jednog dana kada porastu mogla dati svoj puni doprinos razvoju i jačanju ovog društva. Ono na šta smo još ponosni u okviru ove strategije jeste da ćemo se baviti zaštitom kroz okvir porodice jer ćemo nastojati da smanjimo broj djece koja će biti smještena u institucionalnom okviru koji može negativno da utiče na njihov mentalni i emotivni razvoj", dodala je Bauman.

Evropska unija donira specijaliziranu opremu Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

Evropska unija donira specijaliziranu opremu Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

Ono na čemu će da rade, kako je dodala, odnosi se na stvaranje porodičnih veze sa tom djecom kako bi ona mogla da rastu u porodici ili starateljakoj porodici jer je to okruženje koje može njih da ojača.

Promocija je organizovana u okviru javne rasprave i poziv za prisustvo upućen je svim predstavnicima kantonalnih ministarstava, predstavnicima oba doma Parlamenta FBiH, međunarodnim organizacijama i civilnom sektoru u BiH, akademskoj zajednici, te kantonalnim ustanovama, općinskim službama i centrima za socijalni rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije