Ministar Adnan Delić na Maršu mira: "Nikad ne smijemo zaboraviti ime Ramiza Nukića"

1
Radiosarajevo.ba
Ministar Adnan Delić na Maršu mira: "Nikad ne smijemo zaboraviti ime Ramiza Nukića"
Radiosarajevo.ba / Marš mira 2023

Od stravičnog genocida prošlo je 28 godina. Svakome normalnom pamet stane kad se spomene Srebrenica i svo zlo koje je učinjeno tokom mjeseca jula u Srebrenici.

Tog jula 1995. usred ljeta smrznuo čitav jedan grad; zanijemilo je čovječanstvo gledajući prizore mučenja i ubijanja iz Srebrenice. Ubijeno je 8.373 ljudi, među njima djeca i omladina koja je tek počela živjeti. Tih nekoliko dana jula u Srebrenici ljudskost je pala na ispitu, civilizacijske vrijednosti zamijenjene su zvjerstvima nezapamćenim i neviđenim na tlu Europe nakon drugog svjetskog rata.

Federalni ministar rada j socijalne politike Adnan Delić, zajedno sa svojim savjetnikom Jusufom Brkićem pridružio se jutros rano učesnicima ovogodišnjeg Marša mira, te će zajedno sa svim učesnicima propješačiti put koji je 1995. godine značio jedini izlaz i jedini način preživljavanja ljudima Srebrenice.

Mijatović o Josipu Brozu Titu: Druže predsjedniče, dok sam živ slavit ću tebe i tvoj 'režim'

Mijatović o Josipu Brozu Titu: Druže predsjedniče, dok sam živ slavit ću tebe i tvoj 'režim'

"Godinama nakon agresije naša knjiga o Srebrenici se ne može zatvoriti. Još uvijek majke i porodice tragaju za kostima svojih najbližih, očeva, sinova, muževa, braće. U novembru prošle godine, preselio je na bolji svijet Ramiz Nukić; njegovo ime nikad ne smijemo zaboraviti. To je čovjek koji je svoj život posvetio traganju za kostima ubijenih Srebreničana. On mora postati i ostati dio naše nacionalne memorije pamćenja, naša djeca moraju znati ime Ramiza Nukića.

Učešće u Maršu mira za mene je dio nacionalne svijesti i dio nacionalne povijesti i ovo je treći put kako prelazim Marš mira, a uz Božiju pomoć, ne i posljednji", poručio je ministar Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije