Kongres SAD: Predstavljen zakon kojim bi se sankcionisali stranci koji narušavaju stabilnost BiH

6
Radiosarajevo.ba
Kongres SAD: Predstavljen zakon kojim bi se sankcionisali stranci koji narušavaju stabilnost BiH
Foto: EPA / Američki Kongres

U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država su Ann Wagner i Susan Wild predložile zakon o podržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije.

Cilj predloženog zakonskog rješenja jeste poslati jasan signal odvraćanja negativnih djelovanja pred izbore u BiH koji se trebaju održati 2. oktobra.

"Destabilizirajuće i antidemokratsko ponašanje nekih zvaničnika u BiH, kao i destruktivni utjecaj Rusije, prijete da potkopaju naslijeđe američkog vodstva u posredovanju u Dejtonskom mirovnom sporazumu i podržavanju stabilnosti zemlje.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Uvođenjem sankcija za rješavanje političke krize i korupcije u BiH, ovaj prijedlog zakona jasno stavlja do znanja unutrašnjim i vanjskim lošim akterima da će snositi odgovornost za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji", navela je Wagner u saopćenju koje je objavljeno nakon predstavljanja zakona.

U zajedničkom saopćenju je istaknuto da je od ključnog značaja da SAD podrže napore naroda u BiH kako bi zaštitili svoj teško stečeni mir i izgrade ujedinjenu, jaču i reprezentativniju demokratiju.

Zahtijeva se redovno izvještavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor Kongresa nad upotrebom sankcija kako bi interni i vanjski akteri koji narušavaju stabilnost BiH za takve radnje odgovarali.

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Najnovije