Predsjedništvo SDA: Konaković nam je udario šamar, bio je naša uzdanica

A. B.
Predsjedništvo SDA: Konaković nam je udario šamar, bio je naša uzdanica
Nakon što je Kantonalni odbor (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) danas na sjednici u Sarajevu pokrenuo smjenu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, Predsjedništvo te stranke održalo je sastanak u Centrali SDA.

Na sastanku se donosila konačna odluka o Konakovićevoj smjeni, ali odluka o novom premijeru još uvijek nije donesena.

"Mi se nismo ni s kim obračunali. Konaković je bio naša uzdanica, ja sam se borio da bude premijer KS-a. Inspekcije se trebaju baviti optužbama koje on iznosi, trebao je sve stvari raščistiti sa mnom i ne treba tražiti greske u SDA. On je izbjegavao kontakte s nama. Nije trebalo da ja saznajem iz novina šta on ima reći", rekao je član Predsjedništva BiH i predsjednik stranke SDA Bakir Izetbegović na konferenciji za medije koja se održala nakon sastanka.

Asim Sarajlić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, je rekao kako će se prvo ići u skupštinsku proceduru u skladu sa zakonom o smjeni Konakovića.

"Nemamo rješenje koje će zamijeniti Konakovića, a život mora ići dalje i građani moraju živjeti", poručio je Sarajlić. 
Inače, Konaković je proteklih dana izazvao veliku buru na političkoj sceni u Kantonu Sarajevo, ali i u dijelu Federacije BiH, kada je obznanio da se povlači kao kadar SDA.

Prije same odluke, članovi IO KO SDA su vodili žustru raspravu o mogućim posljedicama smjene, ali i izlaska velikog broja zastupnika i vijećnika iz SDA proteklih nekoliko dana.

Izetbegović je rekao i kako pozdravlja strategiju EU i želi do 2025. sustići sve zemlje ispred nas i čestita Vijeću ministara na prihvatanju Upitnika.

Izetbegović je rekao kako osuđuje specijalni medijski rat u regionu jer iskrivljuje sliku o Bošnjacima i tako stvaraju pritisak njihovim liderima.

"Bošnjaci se nikada neće odreći svojih korijena i neće prihvatiti nikakva rješenja koja se kose s načelima EU", rekao je Izetbegović.

Također, poručio je svima da pogledaju oko sebe i suprostave se retrogradnim procesima.
 
Izetbegović je rekako kako SDA smatra da se do početka izbora treba promijeniti Izborni zakon, te je dodao kako SDA traži od Vijeća ministara da se promijene cijene nafte jer smatraju da je Zakon o akcizma izazvao proces povećanja cijena tamo gdje to ne treba.
 
Dodao je i kako SDA poziva SBB i HDZ da ubrzaju svoj proces ka širenju i gradnji cesta, a ne smjeni direktora Porezne uprave Šerifa Isovića.

Predsjedništvo SDA čine: Bakir Izetbegović, Adil Osmanović, Amir Zukić, Šefik Džaferović, Asim Sarajlić, Denis Zvizdić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Edin Ramić, Mirsad Kukić, Senad Bratić, Aljoša Čampara, Selmo Cikotić, Alma Čolo, Amir Fazlić, Suad Hasandedić, Hikmet Hodžić, Dževad Hodžić, Asim Kamber, Dževad Mahmutović, Fadil Novalić, Aida Obuća, Ramiz Salkić, Nermin Mandra, Fikret Prevljak, Esed Kadrić, Refik Lendo, Salko Zildžić i Senija Bubić.

 

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije