Predsjedništvo BiH usvojilo Budžet, Milorad Dodik bio protiv

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH usvojilo Budžet, Milorad Dodik bio protiv
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojilo Budžet za finansiranje institucija i međunarodnih obaveza države. Prijedlog o usvajanju Budžeta nije podržao član kolektivnog vodstva zemlje iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, pišu Nezavisne novine.

Budžet je usvojen na telefonskoj sjednici. Dodik je izjavi za Nezavisne novine kazao da je njegov prijedlog bio da se prvo formira novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a potom usvoji Budžet.

"Ja sam to predložio, moje kolege se nisu složile s tim prijedlogom", rekao je Dodik.

Budžet će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Nije poznato kakva će biti njegova sudbina s obzirom na trenutne političke okolnosti na državnom nivou.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija Bosne i Hercegovine u 2019. godini iznose 966.000.000 maraka, što je za 16.000.000 maraka više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 825.760.678 maraka i manje je za 178.301.651 maraka u odnosu na prethodnu godinu, navode Nezavisne novine.

U utorak, 23. jula je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo odluku o privremenom finansiranju za period juli-septembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije