Predsjedništvo BiH: Smijenjen 21 ambasador, HDZ ljut zbog "sječe" Čovićevih kadrova

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH: Smijenjen 21 ambasador, HDZ ljut zbog "sječe" Čovićevih kadrova
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici smijenilo je 21 ambasadora.

Opozvani su ambasadori BiH u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egipatu, Grčkoj, Izraelu, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, te ambasador BiH pri Svetoj Stolici. 

Predsjedništvo BiH je s dužnosti opozvalo i šefa Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, šefa Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu, šefa Misije BiH pri OSCE-u i Uredu UN-a u Beču, generalnog konzula BiH u Istanbulu u Republici Turskoj, generalnog konzula BiH u Milanu u Italiji i počasnog konzula BiH u Tel Avivu u Državi Izrael. 

Ovaj potez Predsjedništva izazvao je oštru reakciju Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

U svom saopćenju HDZ BiH ističe da je odluka o smjeni svih ambasadora BiH hrvatske nacionalnosti donijeta na prijedlog "nelegalnog i nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića".

"Čin smjene veleposlanika izraz je političkog revanšizma i nepoznavanja osnova diplomatske prakse čime je ugled Bosne i Hercegovine u svijetu po tko zna koji put nepovratno narušen. Diplomatska praksa ne poznaje istovremeno povlačenje skoro trećine od ukupnog broja diplomatsko konzularnih predstavnika jedne zemlje", kažu iz HDZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije