Predsjedništvo BiH o aktivnostima u procesu evropskih integracija

Fena
Predsjedništvo BiH o aktivnostima u procesu evropskih integracija

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas će na sjednici u Sarajevu razmatrati Izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, Izvještaj o realizaciji aktivnosti vezanih za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) te prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Također, na dnevnom redu naći će se i prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih pasoše te Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije u procesu pristupanja EU.

Članovi Predsjedništva će raspravljati i o prijedlogu odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt jačanja bankarskog sektora te Sporazumu o gospodarsko-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara i Vlade Narodne Republike Kine.

Također, razgovarat će i o Sporazumu o finansiranju za program Interreg V-B Jadransko-jonski između EU, BiH i Italije.

Na sjednici će biti riječi i o Memorandumu o razumijevanju između Republike Hrvatske, BiH i Crne Gore o provođenju Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014. - 2020 te prijedlogu odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, ilegalne trgovine narkoticima i organizovanog kriminala.

Dnevni red će još, između ostalog, uključivati i prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora zbog zaključivanja Sporazuma između BiH i Kanade o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka te ratifikaciju Ugovora o finansiranju (Bolnica u Republici Srpskoj - B) između BiH i RS-a i Evropske investicione banke, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije