Izetbegović i Čović: Svi želimo postići konačan dogovor o važnim pitanjima

Radiosarajevo.ba
Izetbegović i Čović: Svi želimo postići konačan dogovor o važnim pitanjima

Aktuеlni i budući izazovi Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu bili su teme razgovora predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića tokom susreta u Bruxellesu s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su spremnost za nastavak započete dinamike kretanja BiH prema članstvu u Evropskoj uniji, te naglasili reformsku opredijeljenost svih učesnika procesa.

Naglašeno je da rezultati dosadašnjeg rada u procesu evropskih integracija predstavljaju dodatnu motivaciju za domaće vlasti da nastave ispunjenje preostalih obaveza, među kojima su prioritetni nastavak provedbe Reformske agende, funkcionalan mehanizam koordinacije i prilagodba SSP-a nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.

Istaknuli su da svi relevantni akteri u BiH rade na postizanju konačnog dogovora o ovim važnim pitanjima, kako bi BiH mogla predati kredibilan zahtjev za članstvo u EU u što skorije vrijeme. Naglasili su i da su ekonomski pokazatelji u BiH najbolji u posljednjih deset godina, te da su odnosi u regiji sve stabilniji i bolji.

Visoka predstavnica Mogherini i komesar Hahn istaknuli su bezrezervnu podršku BiH na njenom evropskom putu, te pozdravili vidljivi napredak koji je BiH postigla tokom ove godine. Dodali su da je Predsjedništvo BiH pokazalo snažnu opredijeljenost da iskoristi obnovljeni pristup Evropske unije i snažno pokrene proces evropskih integracija BiH nakon višegodišnjeg zastoja.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije