Predsjedništvo BiH bez dogovora o migrantima i izbjeglicama

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH bez dogovora o migrantima i izbjeglicama
Foto: EPA-EFE / Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas nakon Hitne sjednice da je sjednica završena bez donošenja ''bilo koje odluke'', piše portal N1 televizije.

Zahtjevi su išli da se vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, ja sam to odbio, poručio je Dodik.

''To nije nadležnost Vojske. Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori. Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasan i sterilan Savjet ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sljedeću sjednicu'', ispričao je predsjedavajući Predsjedništva.

Potom je dodao da je odbio zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj Bosni i Hercegovini.

''Preglasan sam u pogledu Frontexa i procudura govori da će se to vratiti na redovne sjednice. Bilo je još zaključaka, jedan je predložio gospodin Džaferović koji je predložio da se donese zaključak koji podrazumijeva da se centri za smještaj migranata rasporede po cijeloj Bosni i Hercegovini. Na prostoru Republike Srpske neće se pratiti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu'', potcrtao je on.

Dodao je da je problem s migrantima ''serviran'' nižim nivoima vlasti, navodi portal N1 televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije