BiH / Dodik kontra Zvizdića i Komšića: Ništa od vojnika na bh. granicama?

10. 06. 2019. u 16:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 140

Predsjedavajući Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je danas u Banja Luci da je za sutra sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog migrantske krize.

“Nje mi to problem i već sam zakazo za sutra sjednicu Predsjedništva”, rekao je Dodik.

Međutim, navodi da bi to sve mogla biti “jalova priča, jer nema Vijeća ministara koje bi nešto operativno moglo i da uradi po tom pitanju”.

Zvizdić: OS BiH će biti angažirane na sprječavanju nadiranja migranata

Nije htio, kaže, da odbije da sazove sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po posloviku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Željko Komšić zatražio angažman OS BiH zbog migranata i izbjeglica

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali, kako kaže, Vijeće ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

“Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do toga plana”, rekao je Dodik.

Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Prema tom prijedlogu, upotreba i razmještaj postrojbi Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korištenje naoružanja i bojevih sredstava.

NEMA KOMENTARA