Predsjednik Planinarskog saveza o tragediji na planini Prenj

2
Radiosarajevo.ba
Predsjednik Planinarskog saveza o tragediji na planini Prenj

Na planini Prenj u rejonu sjeverne stijene vrha Cetina penjali su se dvojica iskusnih penjača, kada se pokrenula manja lavina u kojoj je jedan alpinista stradao.

Nažalost život je izgubio Rade Šimić, a njegov partner je na svu sreću preživio i na planina je i čeka evakuaciju.

Predsjednik Planinarskog saveza BiH Ermin Lipović je kratko za Radiosarajevo.ba kazao da je akcija već pokrenuta, oko 50 pripadnika Gorske službe spašavanja iz Jablanice i Mostara već su krenuli na teren, kako bi ih transportovali prije mraka.

"Već je jedna ekipa otišla gore. Potrebno je da se dođe što prije, kako bi se tijelo pripremilo za transport", kazao je Lipović.

O angažiranju helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine on kaže da je to uvijek komplikovano. 

"Angažovanje helikoptera traje uvijek satima. Moraju se dakle tu uključiti Oružane snage, Mininistarstvo sigurnosti, Predsjedništvo, to sve predugo traje. Evo po zadnjem događaju koji se dogodio na Lupoglavu, čekali smo helikopter 4-5 sati, a na kraju su se pojavila dva helikoptera.

Super bi bilo da bude ukljućena i helikopterska jedinica, ali realno gledajući ima još nekih sat do dva vremena da helikopter poleti. GSS je krenuo gore i nadamo se da će stići sve što prije završiti i sići i prije helikoptera", zaključio je Lipović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije