Ovo je vojnik i alpinista Rade Šimić koji je danas poginuo na Prenju

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je vojnik i alpinista Rade Šimić koji je danas poginuo na Prenju
Foto: Facebook / Rade Šimić

Na planini Prenj u rejonu sjeverne stijene vrha Cetina penjali su se dvojivca iskusnih penjača, kada se pokrenula manja lavina u kojoj je jedan alpinista stradao.

Kako nam je potvrdio iskusni planinar Zehrudin Isaković stradao je Rade Šimić, iskusni alpinista iz Tuzle, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, avanturista, putopisac.

Rade je završio Ekonomski fakultet u Tuzli, s najboljim prosjekom. Tokom studiranja dobijao je stipendije te koristio studentske programe za putovanja po Europi.

Napisao je knjigu o putovanju po dijelovima Južne Amerike, kada je proputovao kroz Brazil, Argentinu, Urugvaj i Boliviju, ali i posjetio drevni grad Inka.

Prije dvije godine Rade je sa ekipom osvojio najviši vrh Europe, Elbrus, visok 5.642 metra. Priča o ovom poduhvatu obišla je našu zemlju, a vječno će ostati zapisano da je Rade ovaj uspon posvetio komšinici Rusmiri Zukančić, koja se mjesecima bori s opakom bolešću.

On je na sve vrhove koje je penjao nosio zastavu Bosne i Hercegovine, ponosno promovirao ljepote naše zemlje, uživao je u najizazovnijim predjelima koje imamo.

Akcija u toku

Radeta i njegovog kolegu uhvatila je manja lavina, kako nam je kazao Zehrudin Isaković Šimić nažalost nije preživio, a njegov partner je još uvijek na planini, pored njegovog tijela.

Gorska služba spašavanja BiH pokrenula je akciju i prema prvim informacijama više od 50 spasilaca je krenulo na teren.

Isaković apeluje na svom Facebook profilu da se što prije izda dozvola za polijetanje helikoptera OSBIH, kako bi se mogla uspješno izvršiti medicinska evakuacija, jer je teren jako nepristupačan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije