Predsjednik CIK-a pozvao državljane BiH u Hrvatskoj da se registriraju za opće izbore

3
AA
Predsjednik CIK-a pozvao državljane BiH u Hrvatskoj da se registriraju za opće izbore
FOTO: AA / S današnjeg sastanka u Zagrebu

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović sastao se s predstavnicima udruženja koje okupljaju bh. državljane koji žive u Hrvatskoj kako bi ih informirao o glasačkom pravu koje državljani BiH mogu ostvariti na predstojećim općim izborima, javlja AA.

Povodom održavanja općih izbora u BiH i registracije birača koji žive izvan domovine, u prostorijama Kulturno-informativnog centra Ambasade BiH u Zagrebu održan je sastanak predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suada Arnautovića s predstavnicima bh. udruženja koji žive u Hrvatskoj.

Nakon sastanka Arnautović je izjavio kako je cilj njegove posjete Hrvatskoj i Zagrebu bio razgovarati s predstavnicima bošnjačkih, hrvatskih i ostalih asocijacija te aktivistima čije udruge okupljaju državljane BiH u Hrvatskoj kako bi ih informirao o registraciji birača za predstojeće opće izbore koji će se održati 2. oktobra ove godine.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Za Opće izbore u BiH se prijavio rekordan broj političkih subjekata, ima i kažnjenih

Za Opće izbore u BiH se prijavio rekordan broj političkih subjekata, ima i kažnjenih

"Dali smo im informacije kako mogu ostvariti svoje biračko pravo i još jednom ih pozvali da oni i njihovi članovi uzmu učešće u prijavi i registraciji za glasanje na općim izborima 2022. godine. Krajnji rok za registraciju je 19. juli do 24 sata", izjavio je Arnautović.

Predsjednik CIK-a je naglasio kako je obaveza i plan predstavnika CIK-a u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH posjetiti državna konzularna predstavništva (DKP) u svim državama u kojima boravi veći broj bh. državljana kako bi ocijenili tehničke i kadrovske uvjete za organiziranje izbora u ambasadama, a u kojima se prijavi više od 50 državljana BiH za glasanje.

"Ako ne bude dovoljan broj prijavljenih u ambasadi, svi imaju pravo i svi će glasati putem pošte, oni koji se do 19. 7. prijave za ove izbore", izjavio je Arnautović.

Dodao je kako je na prethodnim, lokalnim izborima u BiH održanim 2020., iz Hrvatske bilo registrirano oko 19.500 birača, dok je s današnjim danom za predstojeće izbore registrirano 3.074 birača.

Predsjednik CIK-a Arnautović se posebno zahvalio predsjedniku Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Arminu Hodžiću na organizaciji ovog sastanka.

Hodžić je pozvao sve državljane BiH koji žive ili borave u Hrvatskoj da se registriraju i iskoriste svoje pravo glasa na općim izborima.

"Centralna izborna komisija ove godine proces je modificirala i dodatno modernizirala. Mislim da ne bi trebali biti prepreka za sve one koji žele da se registriraju za izbore", izjavio je Hodžić.

Dodao je kako današnje okupljanje predstavnika asocijacija nije bilo vezano uz nacionalnu pripadnost i vjeroispovijest sudionika, nego uz glasačko pravo i pravo da ono bude iskorišteno.

Pozvao je sve koji imaju tehničkih problema pri registraciji da se obrate VBNMGZ-u i Bošnjačkom nacionalnom vijeću RH za pomoć, bilo putem telefona, društvenih mreža, emaila i ličnim dolaskom.

Za registraciju u aplikaciju CIK-a je potreban identifikacijski dokument, lična karta, pasoš BiH ili vozačka dozvola, odnosno preslika jednog od tih dokumenata.

Birači će nakon registracije dobiti poštom preporučeno glasački listić na vlastito ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije