CIK BiH kaznio 51 političku stranku: Svi su kršili isti član zakona

2
Radiosarajevo.ba
CIK BiH kaznio 51 političku stranku: Svi su kršili isti član zakona
Foto: Facebook/Bakir Izetbegović / Bh. političari u Briselu

Centralna izborna komisija BiH (CIK) nakon revizije finansijskih izvještaja političkih partija za 2019. godinu kaznila je 51 političku partiju, a najveća kazna u iznosu od 27.000 KM izrečena je PDP-u.

Osim PDP, sa 20.200 KM kažnjena je SP, SDP sa 15.500 KM, SDA sa 10.500 KM kao i Ujedinjena Srpska, dok je SDS dobio kaznu od 10.000 KM, a Stranka za BiH 20.000 KM, rečeno je na današnjoj sjednici CIK.

Među kažnjenim su i DNS sa 6.800 KM, SNSD sa 5.700 KM, HDZ sa 8.000 KM, DF sa 6.500 KM, SBB BiH sa 5.700 KM.

Čampara o imenovanju Tegeltije i odluci Predsjedništva: "Vjerovatno ih je Cvijanović ucjenila"

Čampara o imenovanju Tegeltije i odluci Predsjedništva: "Vjerovatno ih je Cvijanović ucjenila"

Kako je navedeno sve partije su prekršile član Zakona o finansiranju političkih stranaka u kojem se navodi da se sredstva koja politička partija prikupi kroz članarine, putem donacija ili iz budžeta mogu koristiti isključivo za ostvarivanje ciljeva utvrđenih svojim programom i statutom.

Na sjednici je rečeno da političke partije imaju mogućnost žalbe, kao i da je prilikom utvrđivanja sankcije vođeno računa o ekonomskom stanju stranke, kao i da su razmatrane olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

Prilikom utvrđivanja sankcije vođeno je računa i o tome da li je stranka po sličnim ili istim osnovama kažnjavanja ranije, rečeno je na sjednici prilikom iznošenja prijedlog odluka o sankcionisanju političkih stranaka radi kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka u 2019. godini, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije