Predsjednički izbori za Hrvatsku izazvali gužve u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Predsjednički izbori za Hrvatsku izazvali gužve u Mostaru
FOTO: AA / Predsjednički izbori za Hrvatsku izazvali gužve u Mostaru

Hrvatski birači danas, u drugom izbornom krugu, odlučuju hoće li u idućih pet godina na čelu države imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).

Drugi krug predsjedničkih izbora Republike Hrvatske u Mostaru, gdje na glasanje u inostranstvu dolaze hrvatski državljani iz čitave Hercegovine je izazvao velike gužve, kako na biralištima tako i na gradskih saobraćajnica.

Pravo birati ima 3.860.000 birača u Hrvatskoj i inozemstvu, gotovo 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Kao i u prvom krugu, birači mogu glasati na ukupno 6.533 biračkih mjesta. U Hrvatskoj ih je 6.409, u inozemstvu, odnosno u 47 država, 124, od čega je trećina u Bosni i Hercegovini - 44 birališta.

Najviše hrvatskih državljana iz Bosne i Hercegovine glasat će danas u Mostaru, sa 19 birališta gdje je sjedište Generalnog konzulata Hrvatske. Nakon Mostara po brojnosti glasačkih mjesta je Vitez u srednjoj Bosni s 10 birališta, dok je u Sarajevu šest, u Livnu četiri, tri u Tuzli i dva u Banjoj Luci.

Drugi krug sedmih predsjedničkih izbora Republike Hrvatske prati rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u prvom izbornom krugu, a kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, oko 45.000 osoba.

Sva birališta otvorena su od 7 do 19 sati, a prve privremene rezultate drugog izbornog kruga, Državno izborno povjerenstvo (DIP) će objaviti u 20 sati i osvježavati ih svakih pet minuta.

Konačne rezultate predsjedničkih izbora Republike Hrvatske odmah po utvrđivanju rezultata glasanja DIP će bez odgode objaviti na svojoj mrežnoj stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije