Predsjednica RH sklona zloupotrebama Službe: "Ako mi narede, zabit ću se autom u tebe"

Radiosarajevo.ba
Predsjednica RH sklona zloupotrebama Službe: "Ako mi narede, zabit ću se autom u tebe"
Foto: Screenshot / Kolinda Grabar-Kitarović i Mate Radeljić

Iako je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović bila vrlo jasna o aferi “Špijuni” poručivši nam preko Ureda da “nema namjeru komentirati zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije” u kontekstu otkrića o pokušaju vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta radi prenošenja oružja u BiH radi međunarodne kompromitacije naše zemlje, danas je, ipak, govorila o toj temi.

Piše: Faruk Vele

Ona je istakla kako na provjeravanju optužbi koje je proteklih dana iznio ministar Dragan Mektić rade hrvatske nadležne službe. Podsjetimo, ministar Mektić potvrdio za naš portal informacije koje je iznio Žurnal.info.

Ministar Mektić: Hrvatski obavještajci pokušali diskreditirati BiH!

“Hrvatski građani i građanke moraju znati da ih hrvatske službe štite od svih ugroza, da one djeluju zakonito i na način kao i sve druge službe u svijetu”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Vrbovanje građana

Na pitanje novinara da komentira kako se moglo dogoditi da novinar vozi automobil hrvatskog konzula u BiH, koje ima diplomatski status, kazala je kako nema dublja saznanja o tome, kako to smatra nečim što nije u redu te kako je to prije svega tehničko pitanje kojeg treba postaviti Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ono što bi mogao biti razlog uzdržanijeg odnosa Grabar-Kitarović prema tvrdnjama koje je iznio ministar Mektić svakako jesu informacije o više desetina državljana Bosne i Hercegovine koje su u proteklih godinu dana vlasti Republike Hrvatske pokušale vrbovati za saradnike, a kada su to odbijali proglašavani su ih “opasnošću po nacionalnu sigurnost”. Neki od njih su otvoreno govorili medijima.

Prema našim saznanjima, dio takvih saznanja mogao bit se pojaviti i narednih dana.

Možda je razlog za zabrinutost šefice hrvatske veća jer ovo nije put da predsjednica Hrvatske zloupotrebljava obavještajne službe svoje zemlje, što se prešućuje.

Naime, u decembru prošle godine Mate Radeljić, razriješeni savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku, optužio je predsjednicu RH da je smijenjen uz prijetnje SOA-e!

On je tada odlučio “hrvatsku javnost upoznati s okolnostima koje su tome prethodile i pojasniti razlog zbog kojeg nije htio podnijeti ostavku”.

“Odluku o mom razrješenju priopćio mi je 5. decembra 2018. u kafiću ‘Torte i to’, Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik”, naveo je u saopćenju Radeljić.

Zadatak nije opozvan

Obavještajac je rekao Radeljiću “da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti”.

“U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: ‘Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene’. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: ‘opozvati zadatak’. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli”, naveo je tada Radeljić.

Grabar-Kitarović je Radeljiću nekoliko dana kasnije kazala da ga mora razriješiti, ponovivši ono što je, zapravo, ranije rekao visoki zvaničnik SAO-a. Dodala je tek da je “Franić glup što se njima sastajao u kafiću”.

“Tada sam odlučio da ostavku neću podnijeti, jer nisam htio pristati na činjenicu da mi je moju smjenu prvi najavio visoki dužnosnik obavještajne službe, a ne osoba koja me imenovala na tu istu dužnost”.

O pitanju zloupotrebe obavještajnih službi htjeli smo razgovarati sa Matom Radeljićem, no on je to sada na učtiv način odbio.

“Ja sam rekao što sam imao, sada sam u jednoj fazi kontemplacije i ne bih htio to komentirati”, kratko je za Radiosarajevo.ba kazao Radeljić.

Zanimljivo, ni SOA ni Ured predsjednice nisu demantirali sporni susret.

Pantovčak je bio ozbiljno uzdrman ovom aferom, ali je ona iz nekog razloga, a može se i pretpostaviti kojeg, vrlo brzo zataškana.

Stručnjaci u Hrvatskoj tada su ukazivali da se radi “o ozbiljnoj zloupotrebi tajne službe”, a mediji su postavljali pitanje je li predsjednica RH prekoračila ovlasti.

“Ovo svjedoči o visokom stupnju politizacije službi”, rekao je tada za Slobodnu Dalmaciju bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, jedan od reformatora obavještajnog aparata koji je izdvojio SZUP (današnju SOA-u) iz sastava MUP-a.

“Da sam na mjestu premijera Andreja Plenkovića, zatražio bih ostavku ravnatelja SOA-e. Ravnatelj službe je postao kurir predsjednice države u njezinoj kadrovskoj politici”, kazao je tada Lučin.

Tvrdio je da ovo njega sve ovo podsjeća na devedesete godine kada su tajne službe bile u službi HDZ-a i njegovih frakcija.

Na šta je spremna Kolinda?

Ako je predsjednica RH na ovako direktan način iskoristila Službu za razračunavanje sa svojim savjetnikom, može se samo pretpostaviti na šta je sve spremna u odnosima sa BiH. Posebno ukoliko treba dokazivati njezine tvrdnje od o terorističkoj prijetnji iz BiH za Europu, iznesene pred međunarodnom javnošću.

Podsjećamo, prošle sedmice je magazin Žurnal uz potvrdu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića objavio seriju tekstova u kojima tvrdi kako su pripadnici Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske vrbovali bh. građane BiH za informacije o navodnim terorističkim aktivnostima na području.

Novinari Žurnala tvrde kako je cijeli proces u BiH vođen u koordinaciji zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara RTRS-a Mate Đakovića i konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića. Žurnal je objavio fotografije Mate Đakovića dok koristi službeni automobil s diplomatskim tablicama koje pripadaju Konzulatu Hrvatske u Tuzli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije