Rebalans budžeta: Vlada FBiH planira uložiti 107 miliona KM za izgradnju cesta

Radiosarajevo.ba
Rebalans budžeta: Vlada FBiH planira uložiti 107 miliona KM za izgradnju cesta
Vlada FBiH, u okviru Prijedloga odluke o rebalansu budžeta, predložila je da sredstva od klirinškog duga Ruske Federacije, u iznosu od 107 miliona KM usmjeri na izgradnju autocesta i brzih cesta u ovom entitetu.

Ova informacija je potvrđena nakon što je Vlada, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Federacije BiH za 2017. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2017. godinu.

Prijedlog izmjena i dopuna budžeta za 2017. godinu, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, iznosi 2.692.930.542 KM, što je za 54,7 miliona KM ili dva posto manje u odnosu na prvobitni budžet Federacije BiH za 2017. godinu.

Ključni razlog za pripremu i usvajanje izmjena i dopuna budžeta za 2017. godinu jesu neplanirani prihodi po osnovu sredstava iz klirinškog duga Ruske Federacije u iznosu od oko 72,5 miliona dolara.

Također, izvršen je rebalans budžeta i kada je riječ o sporazumu koji je Vlada postigla s predstavnicima braniteljskih udruženja, zbog čega je predviđeno sedam miliona KM za rješavanje ovog pitanja.

Potrebno je naglasiti da su Izmjenama i dopunama budžeta za 2017. godinu kapitalni izdaci i transferi povećani za 111.739.336 KM dok je, s druge strane, smanjena potreba za zaduživanjem s obzirom da su iskorišteni vlastiti izvori finansiranja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije