Predložen pritvor za osumnjičenog za ratni zločin

Radiosarajevo.ba
Predložen pritvor za osumnjičenog za ratni zločin
Radiosarajevo.ba / Sud BiH
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nakon ispitivanja osumnjičenog, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Jasmina Vikovića, zvanog „Jasko“, rođenog 1971. godine u Zavidovićima, državljanina BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. točka a) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu protiv osumnjičenog, koji je dugi niz godina bio nedostupan pravosuđu BiH, boraveći u inozemstvu, a lišen je slobode na temelju naredbe Tužiteljstva BiH, prilikom stupanja na teritoriju Bosne i Hercegovine, te tužiteljstvo smatra da bi boravkom na slobodi ovaj osumnjičeni mogao ponovo postati nedostupan bh pravosuđu.

Viković je osumnjičen da je sredinom 1993. godine, na području Konjica, u selu Orahovica, počinio ratni zločin, tako što je u svojstvu pripadnika Armije RBiH, osobno sudjelovao u nezakonitom zatočenju, mučenju, zlostavljanju i ubojstvu trojice civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije