Predložen pritvor za osumnjičenog za međunarodno krijumčarenje oružja

0
Radiosarajevo.ba
Predložen pritvor za osumnjičenog za međunarodno krijumčarenje oružja
/ Arhiv/Radiosarajevo.ba

Predložen je pritvor za osumnjičenog za međunarodno krijumčarenje oružja iz BiH prema Francuskoj.

Osumnjičeni C. M. (1980.) iz Zvornika, uhapšen je od strane policijskih djelatnika Granične policije, ispitan je u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog i predloženo je određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, vodi opsežnu istragu o krijumčarenju naoružanja i vojne opreme, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Republici Francuskoj, sa namjerom prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje kaznenih djela.

Operativnom istragom, identificiran je i uhapšen osumnjičeni C. M., a količina od 10-ak automatskih pušaka i okvirova za streljivo, otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja.

Navedeni osumnjičeni tereti se da je djelovao u okviru organizirane skupine, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, nakon čega su realizirane aktivnosti na skrivanju i krijumčarenju oružja u motornim vozilima, kako bi se oružje prokrijumčarilo na područje R Francuske, te bilo predato osobama koje su djelovale u dogovoru sa osumnjičenim, koji bi navedeno naoružanje dalje krijumčarili na ilegalnom tržištu oružja i na navedeni način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U okviru ove istrage, ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama R Francuske.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo –Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog, predložen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije