Pred Sudom BiH danas počinje suđenje ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću

3
Radiosarajevo.ba
Pred Sudom BiH danas počinje suđenje ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Selmo Cikotić

Suđenje ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, koji se tereti za zloupotrebu položaja, počinje danas pred Sudom BiH.

Podsjetimo, Sud BiH je 21. decembra prošle godine potvrdio optužnicu protiv Cikotića koja ga tereti da je prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9,7 miliona KM.

U optužnici se navodi da je optuženi Cikotić u periodu od 30.10.2009. do 12.7.2011. godine, u svojstvu ministra odbrane Bosne i Hercegovine, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim licima, iskorištavajući službeni položaj, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb, naveli su iz Suda BiH.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

"Optuženi je zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu istovremeno uvećavajući određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH."

Dalje se navodi da je optuženi na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva postupajući tako isključivo u interesu kupca.

"Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725,67 KM i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468,04 KM, navedeno je u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine", navedeno je u optužnici protiv ministra Selme Cikotića.

Današnje ročište trebalo bi početi u 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije