Pravi posao tek slijedi: Firme iz BiH izvoze snajpersku municiju u Pakistan

Fena
Pravi posao tek slijedi: Firme iz BiH izvoze snajpersku municiju u Pakistan
Pixabay / Ilustracija
Dolazak visoke vojne delegacije iz Islamske Republike Pakistan znak je spremnosti ove države da sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom.

To je definitivno pozitivan znak, ali ne treba biti euforičan, pravi posao tek slijedi, izjavio je za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u IR Pakistanu Nedim Makarević, povodom dolaska delegacije koju predvodi general Rizwan Akhtar, predsjednik Univerziteta nacionalne odbrane u Islamabadu i bivši čelnik Pakistanske obavještajne službe.

General Akhtar predvodi delegaciju koja će posjetiti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo odbrane, te tvornicu municije Igman iz Konjica.

"Ovo je jedna od delegacija koja, pored protokolarne zadace ima za cilj da utvrdi šta BiH može učiniti, da napiše preporuke za dalje produbljivanje saradnje između dvije države", istakao je Makarević.

Posjeta generala Akhtara je važna i, pored preporuke, bit će organizirani protokolarni susreti sa visokim dužnosnicima BiH. Nakon pozitivne ocjene ove posjete, u BiH bi trebao doći ministar vojne proizvodnje IR Pakistan Rana Husein Tanvir, veliki prijatelj BiH te počasni gost na proslavi Dana nezavisnosti BiH u Pakistanu 2015. i 2017. godine. Ta delegacija će uraditi dubinsku analizu namjenske industrije BiH te detaljno ispitati sve naše potencijale u tom segmentu.

Ambasador BiH u Pakistanu je dodao kako namjenska industrija nije samo generator razvoja kroz izvoz, nego i vitalna za odbranu jedne države i njenu vitalnost.

"Stoga namjensku industriju ne doživljavam samo kroz pitanje profita, iako ni taj dio, naravno, ne treba zanemariti. BiH raspolaže značajnim potencijalima, postoje ljudi koji su patrioti i stručnjaci, koji su radili godinama u postrojenjima bivše zajedničke države, koji raspolažu zlata vrijednim informacijama i žele pomoći. U slučaju Pakistana saradnja je već krenula, određeni artikli poput snajperske municije 12.7 milimetara se već izvoze, ali ja smatram da bi moglo i trebalo mnogo više" riječi su ambasadora Makarevića.

S druge strane, Makarević napominje da je Pakistan nuklearna sila čija armija, zajedno sa rezervnim sastavom, broji gotovo milion vojnika i da svoje odbrambene potrebe rješava kroz saradnju sa najvećim državama kao što su Narodna Republika Kina i Sjedinjene Američke Države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije