Članovi "Pravde za Davida" stigli u Sarajevo: Zaštitite nas od progona!

J. Ć.
Članovi "Pravde za Davida" stigli u Sarajevo: Zaštitite nas od progona!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pravda za Davida u Sarajevu

Ispred Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas su pripadnici neformalne grupe građana "Pravda za Davida", koji su 7. jula ove godine protivpravno uhapšeni na Trgu Krajine u Banjoj Luci, a potom i protivpravno zadržani gotovo 10 sati u policijskim pritvorskim jedinicama, predali apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog ozbiljnih povreda članova Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Prilikom okupljanja tada se pojavio veliki broj pripadnika policije MUP-a RS, meni dali naredbu da prekinem s velikim okupljanjem, iako javnog okupljanja nije bilo u toku, kada sam im to rekao odmah su me lišili slobode, a nakon mene i još devet osoba je uhapšeno.

Bilo smo zadržani 10 sati u pritvorskim jedinicama - što u centru Banja Luke što van grada. Zadržani smo bez sudske naredbe", pojasnio je Ozren Perduv.

Pravda za Davida u Sarajevu - undefinedFoto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Pravda za Davida u Sarajevu

Zbog svega toga, kako kaže Perduv, zajedno sa svojim advokatima iz Banja Luke i sa sarajevskim advokatom Ifetom Feragetom, odlučili su podnijeti jednu apelaciju koju danas podnose Ustavnom sudu BiH.

"Apelacijom želimo da nas Ustavni sud BiH zaštiti od progona, represije i diskriminacije koju doživljavamo od strane nečasnog dijela MUP-a RS. Zbog diskriminacije koju doživljavamo već su pokrenuti postupci pred Osnovnim i Okružnim sudom u Banjoj Luci te Vrhovnim sudom RS", Dodao je Perduv.

Također navode da su protiv nečasnih pripadnika MUP-a RS podnesene i krivične prijave Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci.

"Ovaj put se obraćamo Ustavnom sudu BiH i očekujemo njihovu i reakciju i zaštitu", napominju ostali članovi grupe Pravde za Davida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije