Pratite uživo: Veliko nevrijeme sručilo se nad Hrvatskom, ide prema Bosni i Hercegovini

2
Radiosarajevo.ba
Pratite uživo: Veliko nevrijeme sručilo se nad Hrvatskom, ide prema Bosni i Hercegovini
Foto: Slobodna Dalmacija / Nevrijeme i grad u Hrvatskoj, ide prema BiH

U Hrvatskoj, na području Dalmatinske zagore tokom prijepodneva u petak, 17. novembra, razvili su se olujni oblaci koji su izazvali veliko nevrijeme praćeno kišom i grmljavinskim pljuskovima.

Iz brojnih mjesta na potezu od Drniša i okolice, preko splitskog i omiškog zaleđa, pa sve do zapadnog dijela Imotske krajine stižu dojave građana i o tuči, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Tuča se sručila na Zagoru zbog pritjecanja znatno hladnijeg zraka po visini zbog čega je i temperatura zraka naglo pala.

Premijer liga BiH: Velika pobjeda FK Sarajevo, Francis Kyeremeh junak susreta

Premijer liga BiH: Velika pobjeda FK Sarajevo, Francis Kyeremeh junak susreta

Dojave o tuči stižu nam iz Biskog, Dugopolja, Dicma, Zadvarja, Aržana, ali nije pošteđeno ni drniško područje, konkretno mjesto Siverić i okolica. Takve oborine zahvatile su i dio brze ceste Solin - Klis", ističe hrvatski medij.

O snazi nevremena koje je "protutnjalo" srednjom Dalmacijom svjedoče i radarske snimke Državnog hidrometeorološkoga zavoda na kojoj je vidljiv razvoj grmljavinsko oblaka.

Nevrijeme i grad u Hrvatskoj, ide prema BiH
Foto: Slobodna Dalmacija: Nevrijeme i grad u Hrvatskoj, ide prema BiH

Zbog vjetra kao i usljed obilnijih padavina koje se očekuju u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm.

Tako se na području fočanske i trebinjske regije očekuju povremeni udari vjetra između 50 i 70 kilometara na sat, dok je očekivama količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom.

Istovremeno u livanjskoj, sarajevskoj i tuzlanskoj regiji se očekuju povremeni udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, kao i padavine između 15 i 30 litara po metru kvadratnom.

Najavljeno olujno nevrijeme: Upaljen žuti meteoalarm za dijelove BiH, meteorolozi izdali upozorenje

Najavljeno olujno nevrijeme: Upaljen žuti meteoalarm za dijelove BiH, meteorolozi izdali upozorenje

Danas će se u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom. Prema kraju dana i u večernjim satima u višim područjima i na planinama slab snijeg. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, južni jugozapadni. Tokom dana vjetar mijenja smjer na sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura od 10 do 16, na jugu zemlje do 18 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Dnevna temperatura zraka oko 13 °C.

Meteorolozi su snijeg i susnježicu najavili i tokom subote. Više možete pročitati na linku OVDJE.

Kretanje nevremena u Hrvatskoj koje ide prema BiH uživo možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije