Prašović-Gadžo oštro reagirala nakon što su parlamentarci vrijeđali Sabinu Ćudić: "Sramota!"

8
Radiosarajevo.ba
Prašović-Gadžo oštro reagirala nakon što su parlamentarci vrijeđali Sabinu Ćudić: "Sramota!"
Foto: Radiosarajevo.ba / Sanela Prašović-Gadžo i Sabina Ćudić

"Prije nego što jutros nastavimo zasjedanje Zastupničkog doma, želim da nešto prenesem što me duboko potreslo, a dogodilo se na jučerašnjem zasjedanju. Kolege muškarci iz nekoliko političkih stranaka (SDA, DF) su brutalno, bezobrazno, drsko, nisko, mizerno i podmuklo uputili komentare tokom diskusije o kolegici Sabini Čudić."

Napisala je ovo danas Sanela Prašović Gadžo, zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je vrlo otvoreno progovorila o problemu s kojim se suočavaju žene u parlamentima diljem BiH.

"Ta vrsta političke komunikacije koja se potencira u pravcu osobnih uvreda je nešto što svi zajedno moramo osuditi. Kolege koji su na način korištenja govora potcjenjivanja govorili o kolegici Ćudić treba biti sramota.

Žene Balkana: Mogu pisati o kriminalnim grupama, ali ne mogu biti direktorice

Žene Balkana: Mogu pisati o kriminalnim grupama, ali ne mogu biti direktorice

No, sve to nam nedvojbeno pokazuje i sliku pozicije žene u politici u Bosni i Hercegovini. Naime, Sabina Ćudić je u svojoj diskusiji govorila o mogućim rješenjima Deklaracije o zaštiti države BiH, te demaskirala parlamentarno savezništvo SDA-HDZ o svim njima važnim pitanjima, prožetim njihovim interesima. Spomenula je i Izetbegovićevu izjavu o 'prebrojavanjima'. I to je bio okidač koji je na noge digao jurišnike koji su govorom nastojali uvrijediti i poniziti kolegicu Ćudić", navodi Prašović-Gadžo, pa ističe:

"Ta cijela situacija, nama, ženama u politici, poručuje da moramo da šutimo, da postoje granice do kojih 'smijemo' da diskutujemo i da se nikad više nijedna žena u Parlamentu ne usudi kazati riječ o kraljevima vladavine iz tabora SDA-HDZ jer… cunami uvreda će se sručiti na njih ako progovore.
Eh pa drage kolege, nećemo da šutimo."

Vjerujem da ćemo biti glasnije, ocijenila je pa zaključila:

"Pozivam Etičku komisiju da pokaže zrelost i ispravnost i pokrene postupak zbog jučerašnjih uvreda i mizoginog ponasanja na račun kolegice Sabine Ćudić."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije