Praćenje izricanja presude u Kalinoviku: Mladić će za nas uvijek biti heroj

Radiosarajevo.ba
Praćenje izricanja presude u Kalinoviku: Mladić će za nas uvijek biti heroj
U Kalinoviku, rodnom mjestu Ratka Mladića, u prostoru općine organizirano je praćenje izricanja presude kao i nekolicini ugostiteljskih objekata.

Također,  većina stanovnika Kalinovika smatra da je on heroj, ma kakva presuda bude izrečena, javlja repoter portala Dnevnik.ba iz Kalinovika.

Izricanje prvostepene presude Mladiću počelo je u 10 sati pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu (Holandija). Presudu će izreći tročlano sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u sastavu Alphons Orie(predsjednik), te Bakone Justice Moloto i Christoph Flugge.

mladic_kalinovik.jpg - undefined

Foto: Dnevnik.ba

Haški tužioci Peter McCloskey, Alan Tieger i Dermot Groome zatražili su da Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je optužen za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice tokom 1995. godine, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je, prema navodima optužnice, dosegao razmjere genocida u nekoliko drugih opština tokom 1992. godine, teroriziranja lokalnog stanovništva u opkoljenom Sarajevu i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga za taoce.

Prema optužnici, on je koristio vojne snage za sprovođenje udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog od političkog rukovodstva bosanskih Srba i bivšeg predsjednika Radovana Karadžića s ciljem stvaranja države u kojoj bi Srbi imali prevlast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije