Održana komemoracija za Ljubicu Ostojić, Mustafić poručio: Bila je biće ljubavi...

0
Radiosarajevo.ba
Održana komemoracija za Ljubicu Ostojić, Mustafić poručio: Bila je biće ljubavi...
FOTO: Fena / Komemoracija Cici Ostojić

U Pozorištu mladih u Sarajevu danas je održana komemoracija za književnicu, dramaturginju, profesoricu na ASU, Ljubicu Ostojić.

Bila je to zajednička komemoracija koju su održali Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, MESS, Pozorište mladih, PEN Centar u BiH i Društvo pisaca.

Ljubica Ostojić preminula je 29. maja u 76. godini. Bila je članica Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra.

Reditelj Dino Mustafić, govoreći o Ljubici Cici Ostojić, kazao je da je ona bila jedna od najznačajnijih figura sarajevske kulturne scene.

"Ona je bila pjesnikinja, bila je biće ljubavi. Bila je dobra duša teatra. Radila je u skoro svim pozorišnim i kulturnim centrima u Bosni i Hercegovini. Bila je po mnogočemu posebna, intrigantna, avangardna. U jeziku. U izrazu. U poimanju pozorišne estetike. Sigurno da smo izgubili jednu od najznačajnijih književnica koju je ova zemlja imala. A mi u pozorišttu smo izgubili člana obitelji. Nekoga ko nas je okupljao, nekoga ko nas je uvijek vraćao, mirio", poručio je Mustafić.

Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja. Izdvaja Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja Grozdanin kikot (2000.)

Od 1994. godine djeluje kao predavač Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u zvanju Redovni profesor.

Pisala je također radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Dramaturg je, dramatizator i adaptator brojnih predstava u savremenom pozorištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije