In memoriam / Preminula je Ljubica Ostojić

29. 05. 2021. u 10:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Preminula je dramaturginja i književnica Ljubica Cica Ostojić.

Ljubica Ostojić rođena je 20. marta 1945. godine u Beogradu, a koncem iste godine nastanjuje se sa porodicom i živi u Sarajevu.

Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija), u Sarajevu.

Nastavlja da živi i radi u Sarajevu do današnjeg dana. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih. I profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kaodugogodišnji kazališni kritičar u revijama Odjek i Književna revija i listovima Oslobođenje i Večernje novine, urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio Sarajevu, dramaturg-suradnik u Mostarskom Teatru Mladih 74 /MTM/.

Od 1994. godine djeluje kao predavač Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u zvanju Redovni profesor.

Pisala je također radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Dramaturg je, dramatizator i adaptator brojnih predstava u savremenom pozorištu.

Njena poezija proza, kritika, drame i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, bugarski, slovački, grčki, francuski…

Bila je članica Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra.

Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja. Izdvaja Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja Grozdanin kikot (2000.)


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA