Poznato vrijeme i mjesto dženaze Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Poznato vrijeme i mjesto dženaze Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH
Foto: Fena / Adnan Šemić

Preminuo je 22-godišnji mladić Adnan Šemić iz Mostara, zbog kojeg je promijenjen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH.

Dženaza Adnanu bit će klanjana u utorak, 16. jula, u 19 sati u haremu Blagaj, gdje će biti i ukopan.

Podsjetimo, prije nekoliko dana, u najtežim trenucima života, rađale su se priče koje osvajaju srca i vraćaju vjeru u bolje sutra. Jedna takva priča, gdje su se životi dvojice ljudi, Adnana Šemića iz Mostara i Željka Mijailovića iz Loznice, spojili u borbi za život.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Adnan Šemić, mladić iz Mostara, suočio se s rijetkom bolešću jetre poznatom kao Vilsonova bolest. Njegova borba za život zahtijevala je hitnu transplantaciju jetre.

Kako njegova porodica nije mogla biti kompatibilan donor, nada se pojavila u obliku Željka Mijailovića, koji je odgovorio na apel na društvenim mrežama.

Smrtovnica
Foto: Printscreen: Smrtovnica

Međutim, nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, Adnanovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo, zahtijevajući hitne korake kako bi se spasio njegov život. Ova priča je privukla pažnju javnosti i političara, rezultirajući hitnim izmjenama zakona o transplantaciji organa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sada zakon omogućava transplantaciju organa od donora koji nisu u krvnom srodstvu s pacijentom, što je bila ključna prepreka u slučaju Adnana i Željka.

No, Adnan nije dočekao transplantaciju jetre. Bolest je bila brža... I ovoga puta... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije