Poznato kakve je sve ugovore potpisala agencija Mania kojoj je Vlada Velike Britanije uvela sankcije

0
Radiosarajevo.ba
Poznato kakve je sve ugovore potpisala agencija Mania kojoj je Vlada Velike Britanije uvela sankcije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Julian Reilly

Vlada Velike Britanije uvela je sankcije marketinškoj kompaniji “Mania” zbog organiziranja proslave tzv. dana Republike Srpske, čije obilježavanje je neustavno. Ova kompanija je u protekle dvije godine od javnih kompanija ugovorila poslove vrijedne najmanje 1,5 miliona maraka.

Marketinška agencija Mania iz Banje Luke stavljena je pod sankcije samo nekoliko dana nakon organiziranja javne proslave obilježavanja takozvanog dana RS, 9. januara, navodi se u saopćenju britanske Vlade, piše BIRN.

Velika Britanija je ovo uradila zbog ranijih odluka kojima je Ustavni sud Bosne i Hercegovine organiziranje obilježavanja ovog datuma ocijenio neustavnim i diskriminirajućim, navodeći da su ovo aktivnosti koje ugrožavaju mir i stabilnost, kao i da se na taj način uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

“Djelovanjem u suprotnosti s ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah”, navode iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i sprečavanje agencije Mania da posluje sa britanskim kompanijama.

“Ugled Manije je sada s pravom ukaljan nakon što je profitirala na proslavama za koje se zna da su nezakonite i koje samo unose podjele među građane BiH”, naveo je britanski ministar za Evropu Leo Docherty povodom uvedenih sankcija.

Datum dan RS obilježava jednostrano proglašenje neovisnosti koje su donijeli čelnici bosanskih Srba 1992. godine, a koje je prethodilo ratu u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Vlade.

“Događaj su prethodnih godina koristili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i druge osobe kao sredstvo za promicanje secesionističke retorike kojom se krši ustav zemlje, za poricanje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca osuđenih za zločine protiv čovječnosti”, navedeno je.

Velika Britanije je ranije izrekla sankcije zabrane ulaska u zemlju i zamrzavanja eventualne imovine članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Sankcije su im uvedene zbog pokušaja podrivanja legitimiteta i fukcionalnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je ranije iz britanske Vlade.

Na osnovu objavljenih podataka o javnim nabavkama na Portalu javnih nabavki, ova je agencija od 2019. godine do 2023. godine zaradila više od 1,5 miliona maraka za organizaciju događaja, videoprodukciju te predstavljanje različitih projekata.

Velika Britanija uvela sankcije firmi iz BiH zbog podrivanja Ustava naše države!

Velika Britanija uvela sankcije firmi iz BiH zbog podrivanja Ustava naše države!

Ugovor vrijedan 595.000 maraka ova agencija je potpisala 2023. godine s Autoputevima Republike Srpske za predstavljanje započetih i izgrađenih dionica autoputa, a ugovor za organizaciju Treće investicione konferencije “Invest Srpska 2023.” bio je vrijedan preko 128 hiljada maraka.

Najviše pojedinačnih ugovora Mania je potpisala s Radio televizijom Republike Srpske, ukupne vrijednosti 156.000 maraka za videoprodukciju.

Iz ove agencije do objave teksta nisu odgovorili na upit Detektora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije