Poznato kad kreću radovi na izgradnji autoputa od Mostara do Čapljine i kad će biti završeni

1
Radiosarajevo.ba
Poznato kad kreću radovi na izgradnji autoputa od Mostara do Čapljine i kad će biti završeni
Foto: AA / Most u Počitelju

U sklopu ubrzanog investicijskog zamaha na izgradnji dionica autoceste na koridoru Vc ove godine svjedočit ćemo nizu procesa koji će u fokusu imati dio koridora južno od Mostara, a strateški cilj JP Autoceste Federacije BiH je da se ova dionica završi do kraja 2028. godine, potvrdio je v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić

U ovom trenutku javni poziv za izgradnju dionice Mostar jug - tunel Kvanj je pri kraju, a iz ovog preduzeća izrazili su očekivanja kako bi na proljeće moglo uslijediti potpisivanje ugovora s izvođačem radova.

Lasić je za Večernji naglasio kako je dionica podržana i kroz partnerski odnos europskih institucija, pa je tako Europska banka za obnovu i razvoj izdvojila 60 miliona eura uz punu podršku brzoj provedbi projekta, a novac, i to u obliku bespovratnih sredstava, osigurala je i Europska unija (oko 30,3 miliona eura).

Priča o jednom od sarajevskih simbola: Znate li kad je izgrađen relej Hum?

Priča o jednom od sarajevskih simbola: Znate li kad je izgrađen relej Hum?

Kada je u pitanju preporuka za izradu dodatnih studija koje će pružiti kvalitetnije odgovore na pojedine segmente projekta, kao što su okolišni i društveni utjecaji, ona, dodaju iz Autocesta, ne dovodi u pitanje dinamiku projekta.

Kada je riječ o samom položaju buduće dionice, objasnili su kako je Vlada FBiH u julu prošle godine još jednom razmatrala pitanje trase na ovom dijelu autoceste na koridoru Vc te ju je potvrdila. Naglasili su kako je trasa u skladu s prostornim planom područja posebnih obilježja od značaja za FBiH "Autocesta na koridoru Vc", koji je usvojen u Parlamentu FBiH i neće biti nikakvih korekcija.

U ovom se trenutku rješavaju i određeni nedostaci koji su se pojavili na dijelu mosta Počitelj, najvećeg na koridoru, a usporedno s tim i izvođenje preostalih završnih radova. Prema predviđenoj dinamici, radovi na mostu trebali bi biti završeni za svega nekoliko mjeseci, a kompletan most do početka ljetne sezone, čime će BiH dobiti jedan od najimpozantnijih objekata koji svojim tehničkim karakteristikama spadaju u sami vrh cestogradnje na zahtjevnim geografskim područjima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije