Ovo gradilište u srcu Bosne i Hercegovine parira Koridoru 5C

4
Radiosarajevo.ba
Ovo gradilište u srcu Bosne i Hercegovine parira Koridoru 5C
Foto: Printscreen / Brza cesta Vitez – Nević Polja

Javnost u BiH najviše je zaokupljena gradnjom autoputa na Koridoru 5C.

No, u toku je gradnja još jedne saobraćajnice koja je od izuzetne važnosti. Riječ je o brzoj cesti kroz Srednju Bosnu koja je jedan od najprometnijih pravaca u našoj zemlji, piše BiznisInfo.ba.

Izgradnja ove ceste će rasteretiti i ubrzati saobraćaj ne samo kroz cijelu Srednju Bosnu, već će olakšati komunikaciju cijele Krajine sa Sarajevom i centralnim dijelovima BiH.

Objavljena prognoza do četvrtka: Hladno i oblačno sa pljuskovima, a bit će ponovo i snijega u BiH

Objavljena prognoza do četvrtka: Hladno i oblačno sa pljuskovima, a bit će ponovo i snijega u BiH

Osim toga, riječ je o jednom od razvijenijih krajeva BiH u kojem posluje veliki broj privrednih subjekata.

Radi se o brzoj cesti Lašva-Travnik-Jajce koja će se spajati sa Koridorom 5C ispod Zenice. U toku je gradnja dionica od Viteza do Nević Polja.

Koliko ovo gradilište izgleda impozantno vidi se na snimku koji je u srijedu, 28. februara, objavio Nermin Leto na svom Youtube kanalu:

Inače, ugovor za izgradnju dionice Vitez – Nević Polja potpisan je u aprilu 2022. sa firmom Hering d.d. Široki Brijeg. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74.904.570 KM sa uračunatim PDV-om.

Dužina sekcije ceste Lašva – Nević Polje je 4,8 kilometara, a na ovoj sekciji grade se četiri mosta i jedan vijadukt. U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste predviđena je i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste.

Radovi na brzoj cesti Lašva–Nević Polje kasne: Prva dionica neće biti završena na vrijeme

Radovi na brzoj cesti Lašva–Nević Polje kasne: Prva dionica neće biti završena na vrijeme

Izgradnja ove brze ceste u dužini od 24,3 kilometra podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) – petlja Nević Polje.

Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije