Poruka političarima u BiH: Izađite iz skloništa, vas ćemo kriviti za otkaze

Radiosarajevo.ba
Poruka političarima u BiH: Izađite iz skloništa, vas ćemo kriviti za otkaze
Facebook / Glas malih biznisa

Online platforma "Glas malih biznisa", koja okuplja više od 26.000 manjih poslovnih subjekata, uputila je otvoreno pismo predsjednicima parlamentarnih stranaka u Federaciji BiH.

Ovu online platformu je zbog problema uzrokovanih pandemojim koronavirusa okupio poduzetnik i marketinški ekspert Ejub Kučuk. Pismo je upućeno na adreseŽeljka Komšića (DF), Dragana Čovića (HDZ BiH), Elmedina Konakovića (NiP), Predraga Kojovića (NS), Mirsada Kukića (PDA), Fahrudina Radončića (SBB), Bakira Izetbegovića (SDA) i Nermina Nikšića (SDP) sadrži hitne mjere za spas obrta, malih biznisa i, kako se navodi, 262 hiljade radnih mjesta.

Blokada zemlje

"Obraćamo vam se ispred Facebook grupe Glas Malih Biznisa koja je za samo pet dana okupila 27.000 vlasnika i uposlenika obrta i malih biznisa BiH. U našoj bazi podataka (tabelarni pregled dostavljamo u prilogu) je za samo 3 dana registrovano blizu 3000 biznisa sa više od 20.000 zaposlenih, a prema sprovedenoj anketi koja obuhvata 1722 firme, 75% uposlenih iz ove oblasti će završiti na birou u narednih 15 dana, ako se ne reaguje HITNO i prema svima jednako. Napominjemo da je u BiH registrovano 27.000 malih biznisa i 48.000 obrta sa blizu 350.000 uposlenih. Od toga je ugroženo 262.000 radnih mjesta što bi blokiralo BIH na svim nivoima u veoma kratkom periodu", navodi se u pismu.

Istaknuto je da su neformalnim kanalima (27.000 vlasnika malih biznisa brzo dođu do svega što ih interesuje) došli smo do prijedloga "korona zakona" koji će vam uskoro biti prezentiran i koji ne samo da je najgori u regionu i u Evropi, nego je svjetlosnim godinama udaljen od usvojenih mjera RS i grada Banja Luka. Ne samo da nisu stimulativne, nego i demotiviraju firme da zadrže uposlene.

"Zakona podrazumijeva nalog svim nivoima vlasti da: ne realizuju potpisane ugovore i ne izdaju narudžbe i da ne plaćaju realizovane projekte za koje još nisu dobili fakture. Ovim zakonom ne stavljate samo zakone FBiH izvan snage, nego nalažete entitetu, kantonima i općinama kršenje poslovnih ugovora što povlači veliki broj tužbi čime ćete oštetiti i dobavljače i sve nivoe vlasti", tvrde.

Dodaju kako Član 3. novog zakona koji reguliše plaćanje poreza i doprinosa nalaže da poreznim obveznicima "kojim je zabranjen rad" i kojim je pao promet za minimalno 25%, a da nisu otpuštali radnike (zakon se donosi skoro 4 sedmice od zabrane rada) bit će refundirani troškovi doprinosa (ili će biti oslobođeni plaćanja doprinosa ako donesu neke potvrde) čime u nepovoljan položaj stavlja hiljade, možda i desetine hiljada firmi, obrta, djelatnosti, dobavljača firmi kojima nije zabranjen rad, ali nisu u mogućnosti da rade zbog ograničenja kretanja i trpe ogroman pad prometa i rast troškova.

Ozbiljna situacija

"U nepovoljan položaj stavljate firme koje rade, ali zbog smanjenog kretanja i restriktivnih odredbi (1.5m udaljenosti, jedan kupac + jedan uposleni, jedan čovjek u taksi vozilu...) trpe veliki pad prometa i gubitke u poslovanju. Umjesto da se firme oslobađaju plaćanja poreza i doprinosa na sve isplaćene plate bez ikakvog uvjetovanja (osim da imaju izmirene sve poreske obaveze, osim poreza na dobit sa 31.12.2019), firme moraju podnositi zahtjeve,tražiti refundiranja u vidu donacije ili zajma (sramotan prijedlog)", piše u ovom pismu.

Refundiranje se ne primjenjuje nigdje u regiji, svijetu, uključujući i RS, jer u ovim uvjetima poslovanja firme nemaju dovoljno sredstava da uplate sve troškove: plate, doprinosi, režije, najamnine, pišu iz Glasa malih biznisa.

Političkim liderima u FBiH poručuju da se zaista nadaju da će shvatiti ozbiljnost situacije, da će se ugledati na političke predstavnike i lidere u RS, da će dobro razmisliti o svemu navedenom i reperkusijama koje će izazvati planirane mjere članova Vlade FBiH i kriznog štaba FBiH koji dolaze, koje vode članovi stranaka koje vi predvodite.

"Nadamo se da ćete i vi, lideri opozicionih stranaka, izaći iz svojih skloništa, aktivirati se i podržati naše aktivnost jer ništa do sad niste uradili da pomognete građanima i privredi u BiH. Mi nećemo kriviti krizne štabove, nego baš vas lično, vaše stranke i vaša djela u očuvanju ili uništavanju privrede u BiH. Vi ste ih postavili, vi to ćutnjom odobravate, vi odgovarajte za njihova djela i sudbinu 350.000 radnika koji bi mogli završiti na birou, a njihove firme u stečaju", piše u pismu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije