Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"

10
Radiosarajevo.ba
Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"
Foto: Ringier / Milorad Dodik i Nenad Stevandić

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u svjetlu sve češćih javnih istupa zvaničnika iz entiteta Republike Srpske u kojima se negira i/ili relativizira genocid u Srebrenici, zahtijeva neodložno djelovanje Tužilaštva BiH u zaštiti žrtava ratnog silovanja od uznemiravanja i to kao resorno ministarstvo kojem je obaveza zaštita civilnih žrtava rata. 

S tim u vezi, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podsjeća da je, u skladu s članom 11. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, Ministarstvo dužno starati se o zaštiti civilnih žrtava rata, posebno osoba koje su preživjele seksualno zlostavljanje ili silovanje uslijed neposredne ratne opasnosti.

"Osim što nam je zakonska obaveza, Ministarstvo rada i socijalne politike osjeća i duboku ljudsku obavezu brinuti se o najboljem interesu i zaštiti žrtava ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja, posebno jer su to žrtve koje o svemu što su preživjele uglavnom šute i sa svim što su proživjele žive u tišini i tihom bolu", dodao je ministar. 

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

22. aprila 2024. godine, Ministarstvo je zaprimilo dopis Udruženja žrtava rata Foča 92-95, u kojem se izražava zabrinutost zbog retorike Milorada Dodika i Nenada Stevandića. Prijetnje koje dolaze od nosilaca vlasti u Republici Srpskoj su neprihvatljive i potiču nasilje i mržnju prema žrtvama rata.

S ciljem zaštite ove osjetljive populacije, Ministarstvo zahtijeva hitno djelovanje Tužilaštva BiH u postupcima koji se odnose na krivične prijave protiv Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

Podrška žrtvama ratnog zlostavljanja ključna je za njihovo ozdravljenje, stoga je važno da pravosudne institucije osiguraju da žrtve dobiju pravdu i satisfakciju koja im pripada.

"Ministarstvo je spremno poduzeti sve zakonite mjere kako bi osiguralo da žrtve ratnog zlostavljanja ostvare svoja prava i dožive mir. Očekujemo od Tužilaštva BiH da postupi profesionalno, savjesno i efikasno u ovom i u drugim krivično pravnim stvarima kako bi osiguralo pravdu za žrtve ratnih zločina, posebno žena i djevojčica silovanih u ratu koje i danas žive u tišini žive svoj bol i traume", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije