Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"

10
Radiosarajevo.ba
Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"
Foto: Ringier / Milorad Dodik i Nenad Stevandić

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u svjetlu sve češćih javnih istupa zvaničnika iz entiteta Republike Srpske u kojima se negira i/ili relativizira genocid u Srebrenici, zahtijeva neodložno djelovanje Tužilaštva BiH u zaštiti žrtava ratnog silovanja od uznemiravanja i to kao resorno ministarstvo kojem je obaveza zaštita civilnih žrtava rata. 

S tim u vezi, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podsjeća da je, u skladu s članom 11. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, Ministarstvo dužno starati se o zaštiti civilnih žrtava rata, posebno osoba koje su preživjele seksualno zlostavljanje ili silovanje uslijed neposredne ratne opasnosti.

"Osim što nam je zakonska obaveza, Ministarstvo rada i socijalne politike osjeća i duboku ljudsku obavezu brinuti se o najboljem interesu i zaštiti žrtava ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja, posebno jer su to žrtve koje o svemu što su preživjele uglavnom šute i sa svim što su proživjele žive u tišini i tihom bolu", dodao je ministar. 

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

22. aprila 2024. godine, Ministarstvo je zaprimilo dopis Udruženja žrtava rata Foča 92-95, u kojem se izražava zabrinutost zbog retorike Milorada Dodika i Nenada Stevandića. Prijetnje koje dolaze od nosilaca vlasti u Republici Srpskoj su neprihvatljive i potiču nasilje i mržnju prema žrtvama rata.

S ciljem zaštite ove osjetljive populacije, Ministarstvo zahtijeva hitno djelovanje Tužilaštva BiH u postupcima koji se odnose na krivične prijave protiv Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

Podrška žrtvama ratnog zlostavljanja ključna je za njihovo ozdravljenje, stoga je važno da pravosudne institucije osiguraju da žrtve dobiju pravdu i satisfakciju koja im pripada.

"Ministarstvo je spremno poduzeti sve zakonite mjere kako bi osiguralo da žrtve ratnog zlostavljanja ostvare svoja prava i dožive mir. Očekujemo od Tužilaštva BiH da postupi profesionalno, savjesno i efikasno u ovom i u drugim krivično pravnim stvarima kako bi osiguralo pravdu za žrtve ratnih zločina, posebno žena i djevojčica silovanih u ratu koje i danas žive u tišini žive svoj bol i traume", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije