Delegacija EU: Pozdravljamo Izjavu o integraciji u EU koju je Predsjedništvo BiH

Radiosarajevo.ba
Delegacija EU: Pozdravljamo Izjavu o integraciji u EU koju je Predsjedništvo BiH
FOTO: Screenshot / Težak put ispred BiH

“Pozdravljamo Izjavu o integraciji u EU koju je Predsjedništvo BiH usvojilo na svojoj prvoj sjednici, a kojom se izražava opredijeljenost da se ispune uslovi procesa pristupanja”, navodi se u saopćenju Delegacije Evropske unije (EU) i Ureda specijalnog predstavnika EU.

Pojašnjavaju da je ova izjava usaglašena sa šefovima misija država članica EU u Bosni i Hercegovini.

Dodaju da cijene činjenicu da Predsjedništvo BiH prepoznaje važnost procesa integracije u EU kao strateški cilj zemlje i kao ujedinjujući faktor za sve političke aktere i građane.

“Očekujemo da vlasti na svim nivoima u BiH pokažu hrabrost i odgovornost, te da održe konsolidirani i koordinirani pristup u poduzimanju neophodnih koraka za napredak na putu ka EU. Sljedeće godine, Evropska komisija će objaviti svoje Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, čime se daje ocjena spremnosti zemlje za pristupanje, uključujući preporuke o temeljnim reformama”, pojašnjeno je.

Dodaje se da u tom pogledu, EU ohrabruje bh. vlasti da ne gube vrijeme do usvajanja Mišljenja i njegovog razmatranja od strane Vijeća EU.

“Uvođenjem i provedbom konkretnih reformi u praksi, BiH će pokazati svoju odlučnost u postizanju strateškog cilja članstva u EU. Uspjeh i brzina pristupanja Bosne i Hercegovine u potpunosti ovisi od političkog i institucionalnog vodstva zemlje”, naglašeno je u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije