Srbija danas u Bruxellesu otvara pregovore o pridruživanju EU

Radiosarajevo.ba
Srbija danas u Bruxellesu otvara pregovore o pridruživanju EU

Nakon višekratnog odgađanja, izazvanog nezadovoljstvom nekih evropskih članica kvalitetom realizacije dobrosusjedskih odnosa Beograda i Prištine, večeras konačno Srbija i formalno započinje završnu etapu pristupanja Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Pregovori s ovom zemljom će započeti sa, za Bruxelles iznimno važnim, a za Beograd posebno osjetljivim poglavljem 35 pregovora, koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom. Uz ovo, otvorit će se i poglavlje 32, posvećeno finansijskoj kontroli, za koje beogradska strana tvrdi da će biti lakši dio priče s obzirom na dobru pripremljenost i visoke ocjene  koje je Srbije na tom polju, dobila u posljednjem godišnjem izvještaju Evropske komisije.

"Otvaranje i početak pregovora je stvarni početak ovog procesa, jer je to na neki način, određeni put, da biste stigli do konačnog odredišta, sva utvrđena poglavlja trebaju biti ispregovarana i zatvorena. Dakle, počinjemo sa dva poglavlja, a važno je da se nastavi saradnja i dijalog između Srbije i Kosova, da se primjeni sve što je dogovoreno", poručio je Vladi Srbije evropski komesar za pregovore o proširenju Johannes Hahn pred današnji početak završnih pregovora.

Pregovaračka platforma evropske strane, utvrđena među 28 članica Unije, predviđa u okviru poglavlja 35 čak 16 tačaka koje će biti predmet pregovaranja i s obzirom na kompleksnost teme, vjeruje se da će ovo poglavlje i pregovori o njemu, ostati otvoreno sve do kraja ukupnog pregovaračkog procesa.

Srbiju od danas čeka ozbiljan i naporan rad, godine intenzivnih pregovora s EU, ukupno 35 pregovaračkih poglavlja među kojima, osim dobrosusjedskih odnosa, Bruxelles posebnu pažnju poklanja i pitanju vladavine prava.

"Vlada u Beogradu je već kompletirala akcione planove koji se bave pitanjem pravosuđa, vladavine prave, borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala i s moje tačke gledišta bilo bi moguće da u prvoj polovini naredne godine otvorimo i ova važna poglavlja pregovora", najavio je evropski komesar.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije