Požari na planinama Čvrsnici i Prenju

Fena
Požari na planinama Čvrsnici i Prenju
FOTO: AA / Vatrogasci u HNK
Aktivni su šumski požari na planinama Čvrsnici i Prenju (Rujište), saopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.  

U petak u 14:25 sati, od Službe civilne zaštite Grada Mostara stigao je zahtjev za pomoć helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH pri gašenju požara na Rujištu te je zahtjev proslijeđen FOC-u CZ u Sarajevu.

Na lokalitetu Drežnica-Batačke lazine, na padinama planine Čvrsnice, i dalje gori  šuma munike i bukve. Požar se proširio  prema Velikoj borovoj glavi i prema Posušju (Bare i Blidinje).

Od podneva u petak, u čapljinskom selu Crnići, na granici s Republikom Hrvatskom, gori makija i šaša.

Također u petak je od 10:05 do 11:30 sati, gorilo šiblje i nisko raslinje blizu sjedišta tvrtke Šumarstvo "Prenj" Konjic, u Sarajevskoj ulici br. 31, a požar je prouzrokovao električni vlak.

Požar u mjestu Donje Selo, sinoć oko 20:00 sati je ugašen. U gašenju požara sudjelovalo je blizu 60 pripadnika Federalne Uprave civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna brigada kantona Sarajevo, kompletna PVJ Konjic, pripadnici civilne zaštite Konjic i djelatnici Šumarstava "Prenj" Konjic. U gašenju vatre koristile su se i  brentače i grablje.

Od 14:00 do 15:10 sati, iznad mjesta Podorašac, gorila trava i nisko rastinje (2-3 duluma). Bilo je ugroženo nekoliko stogova sijena, ali su spašeni. Požar je stavljen pod kontrolu, a pripadnici PVJ-e Konjic su nastavili nadzirati požarište.

Od 14:00 do 16:30 sati, u selu Brđani, izgorjelo je oko 5 duluma trave i niskog raslinja.

Požar na području Rakitnice- Lukomir, koji je izbio 24. kolovoza, od 18:30 sati je lokaliziran i pod kontrolom je.

Inače, tokom protekla 24 sata na području HNK-a zabilježno je još petnaestak požara koji su ugašeni, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije