Požar na Leotaru aktivan i jutros: Borba s vatrom i u općini Neum

Anadolija/Fena
Požar na Leotaru aktivan i jutros: Borba s vatrom i u općini Neum
Trebinjelive / Vatra na Leotaru
Požar koji je jučer bjesnio cijelim masivom Leotara u Trebinju danas je smanjenog intenziteteta stoga nema opasnosti po lokalno stanovništvo.

Prema podacima Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, situacija je danas znatno povoljnija nego jučer kada su se krakovi požara širili istočnom i sjevernom stranom trebinjske planine.

"Požar se jučer proširio cijelim masivom Leotara i spuštao u podnožje planine prema selima. Situacija na terenu danas je mnogo stabilnija nego jučer, požari su djelimično stali, aktivan je požar na cijelom prostoru, ali opasnost ne prijeti kućama i selima, to je odbijeno. Danas ćemo vidjeti tokom dana kako će se stvari odvijati", rečeno je u vatrogasnoj jedinici.

Helikopter Oružanih snaga BiH je i tokom jučerašnjeg dana pomagao je vatrogascima u gašenju.

Iako je policija izašla na mjesto događaja, još uvijek nema službene potvrde o tome šta je uzrokovalo požar.

Također, u posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona registrirana su 22 požara, a požar koji je izbio u selu Rujev Do, općina Neum još uvijek nije stavljen pod nadzor. Naime, trava i nisko raslinje gore na nepristupačnom terenu što vatrogascima otežava gašenje, navodi se u izvješću Operativnog centra civilne zaštite HNK. 

Požar koji je izbio na Galcu, gdje je gorila trava i nisko raslinje, prema izjavi dežurnog operatera iz Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar stavljen je pod kontrolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije