Povodom obilježavanja godišnjice napada na Izrael: Dodik se oglasio na društvenim mrežama

3
Radiosarajevo.ba
Povodom obilježavanja godišnjice napada na Izrael: Dodik se oglasio na društvenim mrežama
Foto: X / Fotografija sa večere nakon prijema

Ambasada države Izrael za Bosnu i Hercegovinu, u saradnji s Privrednom komorom Države Izrael u Bosni i Hercegovini, organiziralo je komemorativni događaj povodom obilježavanja Hamasovog napada 7. oktobra 2023. godine, koji je trebao biti u Sarajevu, ali je premješten u Istočno Sarajevo.

U Narodnom pozorištu u Istočnom Sarajevu u bh. entitetu RS, godišnjica je obilježena izložbom fotografija Ziv Cohena, te projekcijom filma Vrisci prije tišine redateljice Sheryl Sandberg

Događaju je prisustvovala i ambasadorica Izraela za BiH Galit Peleg. 

Skandal u školi u BiH: Oglasila se nastavnica koju je išamarao roditelj zbog ocjene

Skandal u školi u BiH: Oglasila se nastavnica koju je išamarao roditelj zbog ocjene

Podsjetimo, nerezidentna ambasadorica Izraela za BiH Galit Peleg planirala je prijem u hotelu Europa za utorak 15. oktobra. U pozivnici je navedeno da se prijem održava povodom godišnjice Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine. Nakon brojnih kritika, događaj je premješten na drugu lokaciju.

Tim povodom oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja se javnosti obratila, te organizatorima poručila da "poziva one koji su odlučili ustupiti prostor u ovu svrhu da preispitaju svoju odluku!"

Nakon izložbe koja je održana u utorak navečer, 15.oktobra, oglasio se i Milorad Dodik, koji je na svom X profilu napisao da "Tužan je povod, ali je velika čast ukazana RS, u kojoj se održava komemoracija poginulim, ranjenim i zarobljenim Jevrejima u napadu Hamasa 7. oktobra prošle godine. Ambasadorka Izraela u BiH Galit Peleg ovim činom uzvraća na razumjevanje, saučešće i saosjećanje srpskog naroda u ovim danima, tužnim i teškim za institucije i narod države Izrael. Naša podrška je upućena vama! 

S ambasadorkom Galit Peleg razgovarao sam večeras u Istočnom Sarajevu o aktuelnoj političkoj situaciji u RS i BiH, kao i o unapređenju privredne suradnje. Također, bilo je riječi i o situaciji na Bliskom istoku."

Posjećamo, 7. oktobra 2023. godine, desio se napad na Izrael od strane Hamasa, koji je rezultirao izraelskom invazijom na pojas Gaze, koja traje i danas. Godinu dana nakon, na Bliskom istoku, više država ratuje, a posljednji napad na Izrael bio je od strane države Iran. Prema statistici, u napadima Izraela ubijeno je više od 40.000 Palestinaca, odnosno svaki 55 Palestinac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije